Petiţie lansată pentru excluderea partidului Fidesz din PPE

Platforma globală pentru lansarea de petiţii, Change.org, a cerut Partidului Popular European- cea mai mare familie politică din UE - să excludă partidul Fidesz al premierului ungar Viktor Orban, după ce a transformat Ungaria într-o democraţie “neliberală”.
Premierul ungar Viktor Orban.
Premierul ungar Viktor Orban. (Mikhail Svetlov/Getty Images)

Petiţia, adresată preşedintelui PPE, Joseph Daul şi liderului grupului PPE în Parlamentul European, Manfred Weber, susţine:

“În ultimii ani, democraţia din Ungaria a fost subminată în mod constant. Mecanismele de control democratice au devenit ceva din trecut. Libertatea presei a fost compromisă în mod serios. Majoritatea legislaţiilor recente urmăresc să atace libertatea academică şi să stigmatizeze ONG-urile finanţate din exterior ca ‘agenţi străini’. Între timp, guvernul sponsorizează o ‘consultare naţională’ anti-UE, încercând să întoarcă împotriva UE o populaţie în mod tradiţional prietenoasă faţă de blocul european. Toate acestea au loc sub protecţia Partidului Popular European, din care încă face parte partidul de guvernare al Ungariei. Acest lucru trebuie să înceteze. Nu putem şi nu ne vom imagina că Partidul Popular European acceptă în rândurile sale un partid care neagă toate valorile pe care le apără acest grup”.

Evoluţiile recente din Ungaria, în special campania de închidere a Universităţii Centrale Europene (UCE), înfiinţată de miliardarul George Soros, l-au determinat pe Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, să rupă tăcerea în ceea ce priveşte acţiunile premierului ungar Viktor Orban.

Juncker şi câţiva comisari UE se vor întâlni joi cu George Soros, ca parte a unor consultări pe tema unei noi legi adoptate de Ungaria ce ar putea duce la închiderea Universităţii lui Soros şi pe tema unei legislaţii care vizează ONG-urile finanţate din exterior.

La congresul anual al PPE din Malta, ce a avut loc în 30 martie, Orban a atacat cu duritate imigraţia, numind-o “Calul Troian al terorismului”. De asemenea, el a atacat Curtea Europeană a Drepturilor Omului”.

Miile de manifestanţi care au participat la proteste în ultimele câteva săptămâni au denunţat noua lege, despre care partidele din opoziţie afirmă că este menită să închidă UCE, instituţie care militează pentru "o societatea deschisă" - motto-ul sub care funcţionează multe dintre fundaţiile finanţate de Soros.

Budapesta neagă faptul că încearcă să închidă universitatea lui Soros – pe care Orban îl acuză că urmăreşte să interfereze cu politica ţării – susţinând că noua lege urmăreşte doar să ofere asigurări că această instituţie de învăţământ funcţionează pe baza aceloraşi reguli respectate de universităţile locale.

Noua lege cere universităţilor străine să aibă campusuri atât în Ungaria cât şi în ţara lor de origine. UCE funcţionează în Budapesta, însă este singura universitate internaţională care nu are niciun sediu în afara Ungariei.

Mai mult, vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a făcut mai multe acuzaţii la adresa Ungariei în ultimele săptămâni, în principal privind rezistenţa sa la cotele obligatorii privind redistribuirea imigranţilor pe cuprinsul UE şi la adresa detenţiei automate a solicitanţilor de azil.