Petiţia prin care se cer sancţiuni împotriva lui Ianukovici a strâns peste 80.000 de semnături

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Viktor  Ianukovici.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Viktor Ianukovici. (MYKHAYLO MARKIV / AFP / Getty Images)

Petiţia postată pe site-ul Casei Albe prin care se cere impunerea de sancţiuni preşedintelui ucrainean şi cabinetului său de miniştri a strâns deja peste 80.000 de semnături iar numărul acestora creşte de la un moment la altul.

Petiţia a fost lansată marţi iar numărul semnatarilor a crescut exponenţial, odată cu apropierea şi începerea summitului de la Vilnius, unde Ianukovici a recitat placa despre problemele economice ale Ucrainei, surd la argumentele oficialilor UE în favoarea semnării Acordului de asociere şi la vocea poporului care protestează contra deciziei preşedintelui de a menţine ţara sub dominaţia Fratelui mai Mare de la Răsărit în loc să o îndrepte spre Vest.

Cetăţenii Ucrainei nu au primit deloc bine vestea ca Ianukovici a cedat presiunilor Moscovei şi că este mai dornic (sau mai obligat) să asculte de Putin decât de vocea celor care l-au votat şi vor ca Ucraina să devină un stat european. Astfel, dacă preşedintele lor nu-i aude, oamenii au decis să creeze, pe site-ul Casei Albe, considerat un portal al democraţiei în lume, o petiţie, al cărei text îl redăm mai jos.

“La 21 noiembrie, Guvernul Ucrainei a adoptat o rezoluţie prin care procesul de pregătire pentru semnarea Acordului de Asociere cu UE a fost supendat. Nu putem accepta ca Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici şi guvernul său să nege dreptul poporului ucraininan de a se apropia de civilizaţia Occidentală.

Cerem să se impună sancţiuni personale domnului Ianukovici şi Cabinetului său de Miniştri, dacă dl Ianukovici nu semnează pe 29 noiembrie Acordul de Asociere cu UE la summitul de la Vilnius, Lituania.

Sancţiunile ar trebuie să includă fără să se limiteze la:

- Interdicţie de a intra în UE şi S.U.A. pentru Dl. Ianukovici, Miniştrii ucrainieni şi familiile lor

- Îngheţarea conturilor bancare ale companiilor afiliate lor."

În acest moment, Casa Albă nu este mandatată să ia o poziţie oficială pe acest subiect.

Pentru ca cererile să fie luate în considerare de Administraţia americană, este necesar ca petiţia să strângă 100.000 de semnături în 30 de zile de la crearea ei (până pe 26 Decembrie), număr care va fi cu siguranţă depăşit.

În jur de 1.200 de persoane au semnat petiţia pe durata redactării acestei ştiri.

Pe durata summitului de la Vilnisiu, ucrainenii s-au adunat în faţa Palatului Mărilor Duci ai Lituaniei, de la Vilnius, protestând faţă de decizia autorităţilor de la Kiev de a amâna semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe