Pestele uleios intarzie imbatranirea?

Pestii uleiosi, precum heringii prinsi de aceste ambarcatiuni de pescari, sunt o buna sursa de grasimi omega-3.
Pestii uleiosi, precum heringii prinsi de aceste ambarcatiuni de pescari, sunt o buna sursa de grasimi omega-3. (Jens Koehler / AFP / Getty Images)

In anii recenti, grasimile omega-3 (gasite in pestele uleios precum somon, pastrav, macrou si hering) au devenit faimoase pentru proprietatile lor benefice asupra sanatatii, in special in cazul sistemului cardiovasculat si a creierului. Un studiu publicat recent a facut o legatura intre grasimile omega-3 si incetinirea procesului de imbatranire.

Studiul, publicat in Jurnalul Asociatiei Medicale Americane, a evoluat relatia dintre nivelurile grasimilor omega-3 si imbatranirea telomerica.

Telomerii sunt gasiti la capatul cromozonilor. Pot fi considerati un fel de dopuri la capatul cromozonilor si se crede ca ei protejeaza ADN-ul din interiorul cromozonilor impotriva deteriorarii. In principal, cu cat sunt mai mari telomerii cu atat este mai bine, deoarece acest lucru va ajuta la protejarea ADN-ului. Scurtarea telomerilor nu este vazuta in general ca un semn bun si este folosita ca un indicator pentru imbatranirea celulelor.

In acest studiu, nivelurile de grasimi omega-3 (EPA si DHA) au fost masurate la peste 600 de persoane cu boli de inima cunoscute. Aceste niveluri au fost comparate cu lungimea telomerilor pe o perioada de aproximativ 5 ani. Rezultatele acestui studiu au descoperit ca nivelurile ridicate ale grasimilor omega 3 au fost asociate cu un risc redus pentru scurtarea telomerilor. Sugestia este aceea ca grasimile omega-3 pot intarzia procesul de imbatranire.

In general sunt incantat de ideea ca alimentele si elemente specifice din diete ar fi benefice pentru sanatate, si acesta pare sa fie un astfel de exemplu. Totusi, cred ca este important sa tinem minte ca acest studiu este de natura epidemiologica, ceea ce inseamna ca, desi grasimile omega-3 sunt asociate cu o incetinire a imbatranirii celulelor, el nu poate fi folosit pentru a concluziona ca aceasta legatura este cauzala (adica faptul ca grasimile omega-3 cauzeaza incetinirea imbatranirii).

Totusi, studiile de aceasta natura sunt foarte utile pentru identificarea zonelor care merita studii suplimentare. Testul acid va fi folosit pentru a executa un studiu de interventie, in care persoanele sunt puse in mod aleatoriu sa consume grasimi omega-3 sau placebo pentru a se vedea care este efectul lor asupra marimii telomerului de-a lungul timpului.

Dar este de asemenea important sa tinem minte ca lungimea telomerului este un indicator surogat pentru sanatate si longevitate. Este mult mai util sa se faca studii care analizeaza relatia dintre factorul de care suntem interesati si riscul pentru boala si, daca avem date suficiente, riscul general pentru moarte.

Tinand minte aceste lucruri, as dori sa atrag atentia asupra unei meta-analize anterioare facute de cercetatorii de la Institutul Basel pentru Epidemiologie Clinica, publicat in aprilie 2005 in Arhivele Medicinii Interne (in acest caz, un amestec de 14 studii individuale). Analiza a descoperit ca suplimentarea cu grasimi omega-3 a fost asociata cu o reducere statistica importanta de 23% a riscului pentru deces.

Dr. John Briffa este fizician in Londra si autor in domeniul nutritiei si medicinei naturiste. Website-ul sau este www. drbriffa. com.