Peştele-broască - unul dintre cei mai rapizi prădători din lume [video]

Peştii-broască se prefac că sunt corali, bureţi sau alte animale pentru a-şi înşela prada şi a-i înghiţi într-o fracţiune de secundă.
Peşte-broască
Peşte-broască (wikipedia.org)

Peştii-broască (specie din familia Antennariidae) se găsesc în general în oceanele şi mările tropicale sau subtropicale. Se caracterizează prin faptul că se camuflează semănând perfect cu corali, bureţi sau alte animale, au capete mari în formă de globuri, o coloană vertebrală caracteristică şi un apendice deasupra gurii, care le serveşte să-şi prindă rapid prada.

Peşte-broască
Peşte-broască (© Betty Wills)

Strategia este următoarea: prada se apropie de peştii-broască - capacitatea lor mare de camuflare le permite să treacă neobservaţi - şi, imediat aceştia încep să mişte acest apendice pentru a-şi atrage victimele.

Această extensie are forma unei antene, care îi dă numele familiei de peşti din care fac parte toţi peştii-broască, iar specialiştii spun că o folosesc ca şi cum ar fi o lansetă pentru pescuit, astfel că, în unele locuri, localnicii se referă la aceşti peşti ca „peşti pescari”.

Este vorba despre o familie de prădători mari, sunt peşti care îşi pot captura prada în doar câteva secunde, aşa cum se poate observa în clipul video care apare la începutul acestor rânduri (doar dacă priviţi imaginile cu mare atenţie). Atacul este atât de rapid încât este practic imperceptibil pentru ochiul uman.

Deşi poate părea, acesta nu este un montaj, ci destul de real. Imaginile arată cum peştele îşi identifică mai întâi prada şi apoi începe să mişte apendicele deasupra gurii pentru a-l atrage. După aceea se apropie de aceasta şi, în cel mai neaşteptat moment, o înghite într-o clipă, asistăm astfel la unul dintre cele mai rapide atacuri din regnul animal.

Peştii-broască se hrănesc cu crustacee şi diferite tipuri de peşte, inclusiv alţi peşti-broască. Uneori, prada este de două ori mai mare decât ei şi totuşi reuşesc să o înghită dintr-o dată, datorită faptului că gura lor se poate extinde rapid până la o mărime de douăsprezece ori mai mare decât de obicei.

Un atac letal

Peştii-broască au nevoie doar de şase secunde pentru a-şi apuca prada, ceea ce îi face unul dintre cei mai rapizi prădători din lumea animalelor.

Peştii-broască diferă de ceilalţi peşti şi prin faptul că nu au corpul acoperit cu solzi, ci cu un fel de negi şi alte forme neregulate care le permit prădătorilor să-i confunde cu coralii sau bureţii, printre alte creaturi marine.

O altă trăsătură caracteristică a acestor peşti este aceea că nu au vezică înotătoare, care este un organ sacciform plin cu aer situat deasupra tubului digestiv şi sub coloana vertebrală, la peştii osoşi, având funcţie hidrostatică.

Peştii-broască nu au acest organ din două motive: pentru că fiind bentonici trăiesc pe fundul mării, astfel încât plutirea nu este o prioritate a lor, şi pentru că au aripioare pectorale adaptate astfel încât să poată „merge” pe fundul apei în loc să înoate. Această ultimă caracteristică îi face să pară foarte stângaci în mişcări, deşi aşa cum am văzut, acest lucru nu le pune nicio problemă atunci când vânează.

Majoritatea speciilor aparţinând familiei Antennariidae se găsesc în regiunea Indo-Pacific, în Filipine şi în Indonezia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură