Peste o mie de replici lovesc Alaska după cutremurul de vineri

Infrastructură distrusă de cutremurul care a lovit Anchorage, Alaska, pe 30 noiembrie 2018
Infrastructură distrusă de cutremurul care a lovit Anchorage, Alaska, pe 30 noiembrie 2018 (U.S. Air National Guard/Handout)

Conform monitorizării US Geological Survey, după cutremurul care a lovit capitala statului Alaska vineri, s-au înregistrat peste o mie de replici.

Agenţia americană a atras atenţia că se aşteaptă ca seismele să continue "o perioadă de timp", potrivit seismologului Randy Baldwin.

Majoritatea replicilor au fost de 2,5 pe scara Richter sau mai mici, astfel că nu au fost detectate de rezidenţii statului.

Totuşi, cele 350 de replici mai mari de 2,5 au fost, probabil simţite de rezidenţi, care sunt deja afectaţi în urma celor două seisme care au lovit Anchorage vineri - unul de 7 grade pe scara Richter, iar cel de-al doilea de 5,7 grade.

Deşi majoritatea clădirilor au rezistat bine, rezidenţii s-au refugiat pe străzi, iar o parte importantă a infrastructurii a fost distrusă.

Alaska se află la intersecţia a două plăci tectonice, având un mare risc seismic.

În ultimii doi ani a avut loc o activare ieşită din comun a vulcanilor Cercului de Foc al Pacificului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Știință