Peste 200 de locuri din România contaminate şi alte circa 1200 potenţial contaminate

Sondă
Sondă (MARK RALSTON/AFP/Getty Images)

Peste 200 de locuri din România sunt contaminate şi alte circa 1200, potenţial contaminate, costul pentru evaluarea riscurilor şi remedierea acestora fiind de 8,5 miliarde euro, a anunţat Guvernul, potrivit Mediafax. Cele mai multe zone afectate sunt în Hunedoara, Caraş-Severin, respectiv Giurgiu, Argeş şi Maramureş.

Potrivit sursei citate, Guvernul a aprobat, miercuri, prin hotărâre, Strategia Naţională şi Planul Naţional pentru Gestionarea Siturilor Contaminate, având drept scop diminuarea problemelor generate de contaminarea solului şi a apelor subterane şi a riscurilor provocate de acestea pentru sănătatea umană şi pentru mediu.

Cele două documente constituie punctul de plecare pentru viitoare iniţiative legislative care ar urma să asigure aplicarea proceselor de remediere durabilă a siturilor contaminate.

Scopul strategiei, pe termen scurt, respectiv până la sfârşitul anului 2015, este de a trasa principiile gestionării siturilor contaminate. Pe termen mediu, până în 2020, strategia îşi propune să rezolve problema siturilor contaminate care necesită acţiune urgentă, iar pe termen lung, până în 2050, finalizarea acţiunii.

Mediafax mai arată că inventarul naţional al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului a fost actualizat în noiembrie 2013, din datele furnizate de autorităţile publice locale reieşind că aproximativ 1183 de situri sunt potenţial contaminate, judeţele cu cele mai multe astfel de situri fiind Giurgiu (223), Argeş (111) şi Maramureş (109).

Pe de altă parte, numărul de situri a căror contaminare este certă se ridică la 210, cele mai afectate judeţe fiind Hunedoara şi Caraş-Severin. Judeţele cu cele mai puţine zone poluate sunt Iaşi, Tulcea şi Satu-Mare.

Costurile estimative pentru evaluarea riscurilor şi remedierea celor 1.183 de situri potenţial contaminate se ridică la 7,145 de miliarde de euro, iar în cazul celor 210 situri contaminate, la un total de 1,264 miliarde de euro. Fondurile vor fi asigurate prin accesarea de fonduri structurale UE, prin finanţare de stat, dar şi prin finanţări externe şi investiţii din sectorul privat.

Conform unui prim inventar realizat în anii 2007-2008 de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului pe teritoriul României au fost identificate 1.393 de situri contaminate/potenţial contaminate, contaminarea datorându-se în principal activităţilor din industria minieră şi metalurgică, procesării şi depozitării necorespunzătoare a deşeurilor s-a făcut fără măsuri preventive etc. Impactul cel mai mare asupra mediului provine de la iazurile de decantare şi de la haldele de steril, precum şi de la instalaţiile de prelucrare.

Nu în ultimul rând, industria chimică, prin ansamblul de combinate chimice, petrochimice şi fabrici de medicamente, abandonate sau desfăşurând încă activităţi, a constituit un alt sector economic cu impact asupra mediului.

Alte cauze ale apariţiei siturilor contaminate sunt industria petrolieră (sonde de extracţie, rafinării sau instalaţii mari de depozitare - distribuţie a produselor petroliere), depozitele vechi de pesticide, care conţin substanţe periculoase plus, alte activităţi industriale la scara mare şi la scara mică, precum industria de prelucrare a metalelor, depozitele de deşeuri menajere neconforme, siturile militare, industria de prelucrare a lemnului, centralele electrice pe cărbune ori activităţi de transport, toate acestea afectând semnificativ mediul.

O mare parte dintre aceste situri sunt complexe industriale privatizate după anul 1990, altele sunt complexe operaţionale aflate în proprietatea statului (hale feroviare, unităţi miniere etc.), dar există şi situri orfane/abandonate, fără proprietari legali.

Principiile aflate la baza strategiei includ principiul ”poluatorul plăteşte”, care prevede necesitatea cadrului legislativ şi economic conform căruia daunele trebuie suportate de cei care au cauzat poluarea, şi principiul subsidiarităţii, care impune rezolvarea problemelor la nivelul care deţine cele mai multe cunoştinţe despre domeniul în cauză.

Programul se desfăşoară în conformitate cu normele Uniunii Europene şi a fost elaborat în conformitate cu angajamentul României privind condiţionalitatea impusă de Comisia Europeană pentru pregătirea şi selectarea proiectelor ce vor fi co-finanţate din fondurile structurale UE pentru exerciţiul financiar 2014-2020. În următorii ani, Strategia Naţională şi Planul Naţional pentru Gestionarea Siturilor Contaminate va finanţa proiectele de remediere a siturilor contaminate strict prin intermediul acestui program, fără a aduce modificări ale cheltuielilor bugetare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.



România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne