Peste 100 de incidente anti-musulmane înregistrate în Franţa post-Hebdo

Puternică prezenţă armată în Paris, după incidentele Charlie Hebdo
Puternică prezenţă armată în Paris, după incidentele Charlie Hebdo (Jeff J Mitchell/Getty Images)

Franţa a raportat peste 100 de incidente anti-musulmane de la atacurile “teroriste” din Paris de acum două săptămâni împotriva publicaţiei Charlie Hebdo şi a unui supermarket evreiesc, a dezvăluit Consiliul Central al Musulmanilor din Franta.

Consiliul care monitorizează atacurile islamofobe din Franţa a raportat că numărul de ameninţări sau atacuri asupra comunităţii de musulmani din ţară marchează o creştere de 110% comparativ cu întreaga lună ianuarie a anului 2014.

Poliţia franceză a declarat că au avut loc atacuri împotriva unor moschei după incidentul din 7 ianuarie din Paris, când 2 bărbaţi înarmaţi au deschis focul în redacţia publicaţiei franceze de satiră Charlie Hebdo, ucigând 12 oameni şi rănind alţii 11. Poliţia franceză i-a identificat pe cei 2 atacatori ca Said şi Cherif Kouachi, în vârstă de 32 şi respectiv 34 de ani.

Lanţul violenţelor a continuat cu un bărbat înarmat care a deschis focul în noaptea de 7 ianuarie în apropierea unui loc de rugăciune musulman în comuna Port-la-Nouvelle din sudul Franţei. Uşa de la intrare a fost distrusă şi un geam a fost spart, dar nu s-au raportat victime sau răniţi.

În noaptea de 7 spre 8 ianuarie, patru grenade de exerciţiu au fost aruncate în curtea unei moschei din oraşul francez Le Mans. Una dintre grenade a explodat dar nu au fost raportate victime sau răniţi. Celelalte trei grenade neexplodate au fost descoperite de forţele de poliţie care au izolat moscheea. De asemenea, un foc de armă a fost raportat în cursul nopţii, un glonţ lovind moscheea.

În total, numărul incidentelor anti-musulmane s-a ridicat la cel puţin 116, într-o perioadă de 12 zile: 28 de atacuri asupra unor locuri de rugăciuni şi 88 de ameninţări.

“Este inacceptabil. Cerem guvernului să facă mai mult decât să ţină discursuri de calmare şi să ia măsuri pentru a opri aceste incidente”, a susţinut Abdallah Zekri, preşedintele consiliului, într-o declaraţie.

Samy Debah, preşedintele Colectivului Împotriva Islamofobiei din Franţa (CCIF), a declarat recent publicaţiei The Local că astfel de acte retaliatorii au fost “previzibile”.

“Realitatea discriminării ne ajunge din urmă”, a afirmat Debah.

“Musulmanii sunt speriaţi. Eu sunt speriat pentru mama şi sora mea. Trăiesc într-un cartier de oameni muncitori şi nu mi-am imaginat niciodată că astfel de lucruri se pot întâmpla.”

Comunitatea musulmană a fost pusă într-o lumină proastă şi în mass media internaţionale după atacurile din Paris, ţinând cont că reţeaua americană de televiziune Fox News a raportat în urmă cu câteva zile că Parisul dispune de 8 zone “de evitat” pentru non-musulmani. Ulterior, reţeaua şi-a cerut scuze pentru afirmaţiile făcute.

Charlie Hebdo este o controversată publicaţie franceză de satiră, al cărei sediu a mai fost incendiat în 2011 după publicarea unor caricaturi daneze care îi reprezentau pe Profetul Mohamed şi pe alţi lideri musulmani. Charlie Hebdo şi-a apărat decizia publicării caricaturilor, invocând libertatea de exprimare.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe