Peste 1.500 de lingouri de argint scoase dintr-o epavă datând din al doilea război mondial

Lingou de argint
Lingou de argint (JAY DIRECTO / AFP / Getty Images)

Peste 1.500 de lingouri de argint, evaluate la 35 milioane de dolari, au fost scoase din epava navei SS Gairsoppa, un cargou britanic scufundat de un submarin german în februarie 1941 în largul coastelor Irlandei, potrivit cotidianului New York Daily News, citat luni de agenţia RIA Novosti.

Societatea americană Odyssey Marine Exploration, specializată în căutări de epave, s-a ocupat de operaţiunile de scoatere la suprafaţă a lingourilor. Specialiştii săi au studiat mai multe documente istorice, inclusiv un raport al submarinului care a torpilat nava SS Gairsoppa. Societatea a utilizat roboţi speciali pentru a aduce la suprafaţă lingourile, dar vremea nefavorabilă a complicat lucrările.

În 2012, Odyssey Marine Exploration a adus la suprafaţă 1.203 lingouri de argint, respectiv 20 % din preţioasa încărcătură a navei SS Gairsoppa, care a fost pusă într-un depozit la Londra. În virtutea contractului, compania americană ar trebui să obţină de la guvernul britanic 80 % din comoară.

SS Gairsoppa transporta lingouri destinate finanţării eforturilor de război în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale. Nava a fost torpilată de un submarin german pe 17 februarie 1941. Epava sa a fost localizată în 2011 la o adâncime de 4.700 de metri în largul Irlandei. Specialiştii au identificat SS Gairsoppa decoperind gaura făcută de torpilă în coca navei.