Peste 1.000 de metri cubi de lemn confiscaţi şi amenzi de 71.000 de euro în Gorj

Peste 1.000 de metri cubi de lemn au fost confiscaţi şi au fost date amenzi în valoare de 71.000 de euro în Gorj, în urma sesizării Greenpeace România cu privire la transporturi ilegale de lemn, se arată într-un comunicat al organizaţiei de mediu remis Epoch Times.
Stop defrişărilor.
Stop defrişărilor. (Greenpeace)

În urma sesizării trimise de Greenpeace România la finalul lunii noiembrie cu privire la identificarea a 35 de transporturi ilegale de lemn în judeţul Gorj, Garda Forestieră Vâlcea a realizat controale şi a aplicat 32 de amenzi contravenţionale în valoare de 320.000 de lei (aproximativ 71.000 euro) şi a confiscat 933 de metri cubi de lemn rotund şi lemn de foc şi 218 metri cubi de cherestea.

Aceste prime rezultate ale Gărzii Forestiere sunt un indiciu al gravităţii situaţiei din pădurile României şi subliniază în continuare nevoia urgentă de controale ample precum şi aplicarea unor sancţiuni substanţiale care să descurajeze fenomenul. Este nevoie de asemenea şi de colaborarea între instituţiile abilitate pentru control şi aplicarea amenzilor, se mai arată în comunicat.

„Apreciem promptitudinea Gărzii Forestiere Vâlcea în a interveni pentru combaterea infracţiunilor silvice semnalate şi încurajăm o abordare activă în controlul respectării regimului silvic de către toţi actorii din domeniu, de la cei privaţi la Romsilva. Considerăm că rolul fundamental al Gărzilor Forestiere este acela de a opri furtul de lemn şi degradarea pădurilor iar acţiunea din Gureni ne oferă speranţă că suntem pe drumul cel bun şi că implicarea cetăţenilor în această sferă poate să dea roade”, a declarat Ionuţ Apostol, director de campanii al Greenpeace România.

„Tăierile şi transporturile ilegale de lemn nu mai pot continua la nesfârşit. Acum oricine poate veghea pădurea, folosind instrumentele www.salvezpadurea.ro, pentru tăieri suspecte, Radarul Pădurilor şi Inspectorul Pădurii pentru verificarea legalităţii transporturilor. Cu cât vor fi mai multe sesizări, cu atât rezultatele nu vor întârzia să apară. Este nevoie de curaj şi perseverenţă din partea tuturor”, a concluzionat el.

Reamintim că o echipă de activişti Greenpeace România a efectuat în perioada 17-18 noiembrie 2016 o cercetare cu privire la transportul lemnului pe raza localităţii Gureni, Com. Peştişani, jud. Gorj. În această localitate îşi desfăşoară activitatea patru societăţi de prelucrare şi transport al lemnului.

Echipa Greenpeace România a monitorizat şi documentat în perioada menţionată transporturile de lemn dinspre bazinul forestier Bistriţa situat la nord de satul Gureni, precum şi transporturile provenind din alte păduri din zonă. Utilizând aplicaţia Inspectorul Pădurii, legalitatea transporturilor a fost verificată de cel puţin două ori pentru fiecare vehicul, luând astfel în considerare eventualele probleme de lipsă a semnalului GSM, respectiv de înregistrare a transporturilor în Sistemul de Urmărire a Masei Lemnoase (SUMAL), ce stă la baza aplicaţiei.

În perioada de monitorizare au fost identificate 35 de transporturi ilegale, atât transporturi fără aviz, cât mai ales vehicule cu aviz pentru un volum semnificativ mai mic decât cel transportat în realitate. Volumul de lemn ilegal monitorizat a fost estimat la 319 metri cubi, cu o valoare de circa 25.000 euro.

Greenpeace România a transmis o sesizare în acest caz către Procuratură (DIICOT), Garda Forestieră Vâlcea şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură