Peskov: Rusia, nerăbdătoare în privinţa Administraţiei Trump

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că Moscova este frustrată de politicile Administraţiei preşedintelui Donald Trump şi a lipsei progresului în vederea îmbunătăţirii relaţiilor ruso-americane.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)

Dmitri Peskov a susţinut într-un interviu difuzat duminică la CNN că preşedintele american Donald Trump a afirmat în timpul campaniei sale prezidenţiale din 2016 că doreşte relaţii mai bune şi o cooperare mai bună cu Moscova.

“Din păcate, nu înţelegem când va sosi momentul în care va putea începe acest dialog”, a fost citat Peskov.

Administraţia Trump a fost lovită de o serie de rapoarte informaţionale cu privire la amestecul Rusiei în campania prezidenţială americană de anul trecut şi de o serie de investigaţii desfăşurate de FBI asupra consilierilor noului preşedinte american.

Peskov a criticat ceea ce a susţinut că este o “isterie” în SUA cu privire la Rusia.

“Considerăm [această situaţie ca fiind] un pericol real pentru viitorul relaţiei noastre bilaterale şi dorim ca această isterie să înceteze”, a adăugat oficialul rus.

El a mai susţinut că SUA se umileşte singură când afirmă că un stat străin a fost capabil să interfereze cu alegerile.

SUA este o “ţară imensă, o ţară numărul unu, cea mai puternică ţară din lume, cu o tradiţie politică foarte stabilă şi voi spuneţi că o [altă] ţară poate interveni şi influenţa cu uşurinţă procesul vostru electoral. Acest lucru este pur şi simplu imposibil”.

El a adăugat că Rusia nu a văzut nicio dovadă cu privire la acuzaţiile făcute de agenţiile americane de informaţii că Moscova a interferat cu alegerile din SUA.

În ceea ce priveşte întâlnirile dintre ambasadorul rus Serghei Kisliak şi procurorul general Jeff Sessions în doua ocazii diferite înaintea alegerilor, Peskov a subliniat că delegatul rus şi-a făcut doar datoria.

Consilierul lui Trump pentru probleme legate de securitatea naţională, Michael Flynn, a demisionat după ce a recunoscut că nu a ţinut la curent Casa Albă în legătură cu toate aspectele discuţiilor sale cu ambasadorul rus în SUA.

În plus, alte cinci comitete congresionale diferite desfăşoară anchete referitoare la Rusia.