Pescar iranian împuşcat de paza de coastă a Arabiei Saudite

Paza de coastă saudită a deschis focul asupra unei ambarcaţiuni de pescuit iraniene în Golful Persic, ucigând un pescar, a declarat sâmbătă agenţia iraniană de ştiri Tasnim. Incidentul a avut loc pe fondul unor tensiuni intensificate între cele două ţări.
Pescari iranieni în Marea Caspică. Paza de coastă saudită a împuşcat fatal un pescar iranian în Golful Persic în 16 iunie 2017.
Pescari iranieni în Marea Caspică. Paza de coastă saudită a împuşcat fatal un pescar iranian în Golful Persic în 16 iunie 2017. (Henghameh Fahimi/AFP/Getty Images)

“Două ambarcaţiuni iraniene care pescuiau în apele Golfului Persic au fost forţate să iasă de pe cursul lor de către valuri. Grănicerii saudiţi au deschis focul ... şi un pescar iranian a fost ucis”, a precizat agenţia de ştiri Tasnim, citând un oficial al Ministerului iranian de Interne, conform Reuters.

Oficialii saudiţi au acuzat pescarul iranian ucis că a pătruns în apele teritoriale ale Arabiei Saudite, în timp ce oficialii iranieni au precizat că valurile mari au deraiat ambarcaţiunea de la cursul iniţial.

Autorităţile iraniene au încercat sâmbătă să clarifice incidentul care a avut loc vineri şi încă nu se ştie clar dacă ambarcaţiunile iraniene au pătruns neintenţionat în apele teritoriale saudite.

“Chiar dacă ambarcaţiunile au pătruns în apele saudite, paza de coastă nu a fost autorizată să deschidă focul”, a declarat Majid Aghababaie, directorul departamentului pentru probleme legate de frontieră din cadrul Ministerului iranian de Interne, adăugând că una dintre ambarcaţiuni a fost dată dispărută.

Nu a existat o reacţie imediată din partea Arabiei Saudite.

Tensiuni în creştere

Incidentul are loc pe fondul unor tensiuni în creştere între cele două naţiuni din Orientul Mijlociu.

Gărzile Revoluţionare ale Iranului au acuzat Arabia Saudită de implicare în atacurile care au avut loc în urmă cu câteva zile asupra clădirii Parlamentului şi asupra altarului liderului revoluţionar Ayatollahul Ruhollah Khomeini din Teheran. Atacul a provocat 17 morţi şi aparent a fost revendicat de grupul jihadist Statul Islamic.

Iran şi Qatar

Arabia Saudită, împreună cu alte naţiuni arabe, inclusiv Bahrain, Egipt şi Emiratele Arabe Unite, au suspendat relaţiile diplomatice cu Doha, acuzând Qatarul că are legături cu grupuri teroriste şi destabilizează regiunea. De asemenea, aceste state au suspendat toate legăturile terestre, aeriene şi maritime cu monarhia.

Totuşi, Teheranul s-a oferit să permită Qatarului să îi folosească porturile sudice pentru a-şi desfăşura activităţile vitale de import, pentru a face faţă blocadei. Anunţul a fost făcut de ministrul de Externe al Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdulrahman al-Thani.

Qatarul importă aproape toate produsele sale, dar al-Thani a declarat că doar 16% dintre stocurile de alimente ajung în Qatar prin ţările care au impus actuala blocadă.

În plus, grupul de state regionale, condus de saudiţi, a publicat recent o listă de persoane fizice şi organizaţii asociate cu micuţul stat arab, susţinând că au o natură teroristă, intensificându-şi boicotul asupra naţiunii peninsulare.

Pe lista “teroriştilor” se află liderul egiptean al Frăţiei Musulmane, Yousef al-Qaradawi, şi 12 organizaţii de caritate finanţate de Qatar. Turcia, ca şi Qatarul, a susţinut Frăţia Musulmană, care a condus un guvern ales în Egipt în 2013 înainte să fie alungată de la putere de preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi.

De altfel, relaţia Teheranului cu Doha a fost unul dintre motivele invocate de grupul de naţiuni din Orient pentru suspendarea legăturilor lor diplomatice cu guvernul din Qatar.

De asemenea, Iranul şi Arabia Saudită susţin tabere opozante în conflictele care au loc în prezent în Siria şi Yemen.

Iranul şi Arabia Saudită şi-au suspendat legăturile diplomatice în ianuarie 2016, după ce Riadul i-a executat pe şeicul Nimr al-Nimr şi alte 46 persoane, în ciuda apelurilor internaţionale pentru eliberarea proeminentului cleric şiit şi a altor dizidenţi politici aflaţi în închisorile din Regat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe