Pericol în şcoli: Cadre didactice cu comportament bizar predau copiilor

(photos.com)

În sistemul de învăţământ românesc există zeci de cadre didactice care predau în faţa copiilor deşi sunt sub tratament psihiatric. Acesta este un fenomen extrem de periculos, dar care este bine ascuns.

În judeţul Constanţa sunt sute de profesori cu afecţiuni psihice care predau în şcoli, lucru confirmat de inspectorii şcolari din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa. Chiar dacă situaţia acestor cadre didactice era cunoscută în unităţile şcolare, se preferă să se rezolve problemele la faţa locului fără să se facă zarvă şi uneori fără să afle părinţii.

Prof. Gela Ivaşcu, metodist la ISJ, citată de Telegraf, a întâlnit astfel de cazuri, a văzut profesori cu tulburări psihice. „Am întâlnit cazuri când acele persoane se simt urmărite, au halucinaţii. Sunt persoane care au privirea aceea pierdută atunci când vorbeşti cu ele, în schimb nu sunt absolut deloc violente, dar nu se pot controla, nu pot supraveghea copiii aşa cum ar trebui şi automat se pot întâmpla tot felul de accidente / incidente”. Aceasta a subliniat faptul că aceşti oameni diagnosticaţi cu o boală psihică ar trebui integraţi în societate, însă trebuie mare atenţie în ce loc se face integrarea.

Psihologii afirmă despre această categorie de cadre didactice că este supusă celui mai mare nivel de stres. Problema de risc este că aceşti oameni sunt zilnic împreună cu copiii şi, în orice moment, boala poate să se manifeste în orice formă. Despre aceşti oameni, psihiatrii afirmă că simptomele pot fi ascunse datorită dorinţei de a se autoeduca.

Persoanele cu tulburări psihice pot fi ajutate de familie pentru a depăşi mai uşor aceste probleme, dar celor singuri, dacă nu urmează tratamentul medicamentos li se agravează boala şi manifestările ei.

Un caz concret este la o grădiniţă din Mangalia, unde copiii sunt supravegheaţi de două profesoare care au urmat un tratament psihiatric extrem de puternic. Educatoarele nu sunt violente, însă deoarece nu-şi pot concentra toată atenţia asupra copiilor, este posibil să se întâmple unele situaţii nefericite.

Este periculos petru că aceşti educatori au grijă de zeci de copii cu vârste între trei şi şase ani, care sunt neastâmpăraţi şi necesită o atenţie sporită. La Constanţa au fost cazuri când copii de grădiniţă au ieşit nestânjeniţi pe uşă şi au fost loviţi de maşină.

De multe ori, aceste cadre didactice s-au reîntors să lucreze cu copiii după ce au fost internate de mai multe ori la secţia de psihiatrie şi au fost supuse unor tratamente medicale.

Şeful Secţiei de Psihiatrie de la Palazu Mare, doctorul Diana Cârjaliu, a explicat ce înseamnă un astfel de diagnostic. "În perioada care succede un episod psihotic, comportamentul este schimbat şi este influenţat de tumultumul psihic prin care a trecut cât şi de medicaţia pe care o urmează. Poate să predea cu un astfel de diagnostic, dar nu funcţionează la parametri optimi. Dacă nu ia tratament se va decompensa, poate la o lună, poate la un an. Fără tratament se va decompensa".

Inspectorul Irinela Nicolae, inspector şcolar pentru învăţământ preprimar, a precizat că în sistemul de învăţământ a întâlnit tot mai des profesori cu un comportament complet deplasat, astfel încât, în unele cazuri a fost nevoie să se apeleze la intervenţia poliţiştilor sau a medicilor de la Ambulanţă. Aceasta a povestit despre cazul unei educatoare din Constanţa care avea momente în care la o grupă mică, arunca cu creioane colorate în aer şi spunea că sunt curcubee, aşa că a fost necesar să se apeleze la poliţistul din zonă. Totuşi, legislaţia existentă nu permite să se intervină în astfel de cazuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură