Percheziţii la locuinţele angajaţilor unui ONG al lui Hodorkovski

Ofiţerii Comitetului rus de Investigaţii au percheziţionat locuinţele angajaţilor iniţiativei Open Russia a fostului magnat rus Mihail Hodorkovski şi a secretarului de presă Kulle Pispanen, a raportat marţi website-ul organizaţiei.
Mihail Hodorkovssky în Washington, 17 iunie 2015
Mihail Hodorkovssky în Washington, 17 iunie 2015 (JIM WATSON/AFP/Getty Images)

Percheziţiile au fost desfăşurate de ofiţerii Departamentului pentru investigaţii centrale din cadrul Comitetului de Investigaţii, a raportat Open Russia (Rusia Deschisă).

Locuinţele a cel puţin şapte dintre angajaţii iniţiativei au fost percheziţionate marţi dimineaţă în Moscova şi St. Petersburg, a declarat pe pagina sa de Facebook Pavel Cikov, şeful grupului pentru drepturile omului Agora, al cărui sediu este localizat în oraşul Kazan din Republica Tatarstan.

Percheziţiile au făcut parte dintr-o anchetă lansată în 2003 asupra activităţilor fostei companii petroliere Yukos, al cărei şef a fost Hodorkovski. Cazul se referă la investigaţia criminală asupra Yukos, din el izvorând alte cazuri împotriva companiei.

Hodorkovski, care locuieşte acum în exil în Elveţia, a petrecut peste 10 ani în spatele gratiilor pentru presupusă evaziune fiscală, într-un caz considerat în mare parte ca fiind motivat politic. În plus, Yukos a fost naţionalizată, majoritatea activelor sale fiind predate producătorului rus de petrol Rosneft.

Fostul magnat al petrolului a fost graţiat de preşedintele rus Vladimir Putin în decembrie 2013. De atunci, Hodorkovski a fost un critic vocal al Kremlinului, conform Moscow Times.

În 11 decembrie 2015, Hodorkovski a fost pus sub acuzaţie într-un caz legat de două crime comise în anii 1990, a raportat agenţia de ştiri Interfax.

Cu două zile înainte de a fi formulate acuzaţii împotriva sa, Hodorkovski a susţinut că o revoluţie este inevitabilă în Rusia şi că aceasta ar putea avea loc chiar în 2018.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe