Percheziţii la Filat, reţinut pentru implicare în "jaful secolului"

În timp ce Vlad Filat este reţinut pentru 72 de ore, la locuinţa sa şi la sediul Partidului Liberal Democrat au loc percheziţii.
Vlad Filat, preşedintele PDL din Republica Moldova
Vlad Filat, preşedintele PDL din Republica Moldova (Epoch Times România)

Procurorii anticorupţie de la Chişinău au efectuat joi seară percheziţii la sediul Partidului Liberal Democrat şi la domiciliul liderului acestei formaţiuni Vlad Filat, reţinut ieri de Centrul Naţional Anticorupţie, fiind suspect de implicare în aşa numitul "jaf al secolului", respectiv dosarul dispariţiei unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova, relatează Agerpres.

Reamintim că ieri Parlamentul din Chişinău i-a ridicat imunitatea lui Filat, iar imediat după aceea a fost condus de mascaţi la sediul CNA, unde s-a dispus reţinerea sa pentru 72 de ore.

Procurorul General, Corneliu Gurin, a cerut joi dimineaţă, la prima şedinţă a Parlamentului din sesiunea toamnă-iarnă, ridicarea imunităţii lui Filat, menţionând că ar exista dovezi privind implicarea directă în fraudele de la Banca de Economii.

„Vin cu o solicitare care nu a mai fost în istoria Republicii Moldova, privind punerea în învinuire a deputatului PLDM, Vladimir Filat. Avem probe concludente despre implicarea lui Filat în implicarea fraudelor de la Banca de Economii, prejudiciul fiind estimat la sute de milioane de euro. Este o crimă deosebit de gravă, fiind implicat şi în distrugerea probelor”, a declarat Gurin de la tribuna centrală a Parlamentului.

În conformitate cu afirmaţiile făcute de procurorul general, liderul PLDM ar fi primit 60 de milioane de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor, în perioada în care Filat ocupa fotoliul de prim-ministru al Republicii Moldova. În schimbul suspendării controalelor la Dufremol, a numirii pe postul de consul onorific în Federaţia Rusă şi acordării dreptului de comercializare a produselor petroliere, Vlad Filat a accceptat bunuri de la Ilan Shor în respectiva perioadă.

Liberal democratul ar mai fi pretins bunuri şi bani în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Ilan Shor, în prezent primar de Orhei, pentru a determina funcţionarii publici din Guvern şi din alte structuri de stat să adopte acte normative necesare asigurării emisiei suplimentare de acţiuni de la Banca de Economii, fapt ce a dus la preluarea controlului de către Shor asupra BEM, a afirmat procurorul general.

În replică, Vlad Filat a susţinut că instituţiile de stat sunt acaparate, iar Procuratura Generală şi Centrul Anticorupţie sunt controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Mai multe informaţii pe acest subiect, puteţi accesa aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe