Percheziţii în Capitală şi 11 judeţe, la persoane suspectate de înşelăciuni prin metoda "accidentul"

(photos.com)

Poliţiştii efectuează, marţi, 23 iulie, 14 percheziţii în penitenciarele Galaţi, Iaşi, Craiova, Tulcea, Mărgineni-Giurgiu şi la 42 de adrese din Bucureşti şi 11 judeţe, la persoane suspectate de înşelăciuni telefonice prin metoda "accidentul", informează un comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliţiei (IGPR).

Alte 42 de percheziţii au loc simultan la locuinţele unor suspecţi, dintre care câte zece în judeţele Brăila şi Călăraşi, şase în Galaţi, câte trei în Bucureşti, Ilfov şi Suceava, două în Buzău şi câte una în Ialomiţa, Vâlcea, Caraş-Severin, Hunedoara şi Iaşi.

Percheziţiile se desfăşoară în 78 de dosare penale privind înşelăciuni telefonice prin metoda "accidentul", înregistrate la Serviciul de Investigaţii Criminale din Poliţia Capitalei şi la poliţiile sectoarelor 1, 2, 3, 4 şi 6.

La percheziţii participă 51 de echipe, formate din peste 500 de poliţişti din structurile de investigaţii criminale şi de intervenţie, sprijinite de SIIAS. Acţiunea se desfăşoară sub supravegherea procurorilor de caz, fiind sprijinită de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.

"În fapt, suspecţii ar fi contactat prin telefon părţile vătămate cărora le aduceau la cunoştinţă implicarea unui membru al familiei sau a unei rude apropiate într-un accident soldat cu victime omeneşti şi pentru care, pentru a nu fi arestat, era necesară trimiterea unei sume considerabile de bani prin sistemul de curierat bancar, unor persoane pretinse a fi avocaţi sau rude ale victimelor", a precizat Poliţia Română.

Zeci de români au fost escrocaţi de infractori prin această metodă. Chiar şi actorul Alexandru Arşinel a fost la un pas de a le cădea victimă infractorilor.

Actorul povesteşte:

"Am primit un telefon spunând că băiatul meu cel mare a făcut un accident. A lovit o fetiţă şi pe mama ei, că ar fi dispuşi să nu facă plângere. Ne-au cerut 15 mii de lei. Soţiei mele i s-a făcut rău, s-a îngălbenit! Puteam face infarct",

Iar dacă Arşinel a scăpat cu bine, dându-şi seama că are de a face cu un escroc, alte victime nu au avut acelaşi noroc. O femeie din Bucureşti s-a sinucis după ce, ca şi în cazul Arşinel, un escroc a informat-o aflat că fiul său a avut un accident de circulaţie, cerându-i să plătească o sumă de bani „pentru a se înţelege cu victimele”. O altă femeie, din Bacău, a făcut atac de cord primind aceeaşi veste de la un puşcăriaş.

Metoda Accidentul este practicată, în special, de deţinuţi. Deşi aceştia nu au dreptul legal să deţină telefoane mobile, cumva, totuşi, reuşesc să intre în posesia lor.