Penuria albinelor în California ridică preţul migdalelor

O treime din totalul de colonii de albine comerciale (peste 1 milion de stupi) au dispărut în ultimul an. Se crede că de vină sunt pesticidele
O treime din totalul de colonii de albine comerciale (peste 1 milion de stupi) au dispărut în ultimul an. Se crede că de vină sunt pesticidele (Frank Rumpenhorst / AFP / Getty Images)

În California, moartea inexplicabilă a albinelor a făcut ca preţul migdalelor să devină exorbitant (o piaţă care valorează 5 miliarde de euro). Este posibil ca într-un timp scurt, costul a mii de produse de larg consum preparate cu migdale, să crească. Alarma a fost declanşată deja de ceva timp, de moartea albinelor din statul american.

În ultimii şapte ani, procentul mortalităţii fiziologice a albinelor a crescut anormal, de la 10% la 30%, iar în 2013 a ajuns, alarmant, la 50%. Motivul? Cercetătorii de la universităţile locale, care studiază fenomenul, au arătat că utilizarea pesticidelor este dăunătoare, la nivel neurologic, pentru albine. Dar unii dau vina pe "stresul" provocat albinelor datorită transportării (în stupi) în lung şi în larg prin California, ele având sarcina de a poleniza florile de migdal.

Albinele, desigur, lucrează pe gratis. Însă faptul că nu sunt suficient de multe, a dus la creşterea profitului obţinut de crescători: pentru a "fertiliza" toate florile de migdal din vestul statului (307.000 hectare de plante, care asigură 8% din produsul global) este nevoie de 2 milioane de albine. 500.000 vin direct de la San Francisco şi din zonă, un alt milion şi jumătate sunt transferate din toate statele cu camioane şi pick-up-uri, într-o migraţie biblică, în jurul lunii februarie când primii muguri încep să erupă. Potrivit ziarului Financial Times, preţul de închiriere a unui singur stup s-a triplat în ultimii zece ani şi în unele cazuri costă aproape 200 de dolari.

Efectul de domino al lipsei de forţă de muncă - chiar dacă este vorba de insecte - se face simţit de-a lungul întregului lanţ de aprovizionare cu migdale. Boom-ul consumului de produse naturale din SUA, cât şi creşterea consumului în China, a făcut să crească atât cererea cât şi preţul. În Europa, un kilogram de migdale costă astăzi peste şapte euro, cel mai mare preţ din anul 2005 şi cu 31% mai mult ca acum un an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe