Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă. Amendament cu dedicaţie pentru UDMR la o lege cu potenţial exploziv

Pentru a beneficia de susţinerea UDMR în direcţia adoptării unei legi cu prevederi ce s-ar putea dovedi de-a dreptul toxice pentru societatea civilă, deputaţii puterii au făcut o concesie uriaşă formaţiunii conduse de Kelemen Hunor. Una discriminatorie însă pentru cetăţenii români.
Márton Árpád-Francisc (Deputat UDMR);
Márton Árpád-Francisc (Deputat UDMR); (Florin Chirilă/Epoch Times)

În Parlamentul României a ajuns, cu mare întârziere (atât de mare încât România a intrat în infringement) legea vizând transpunerea celei de a patra directive europene vizând combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului. Sub umbrela ei, deputaţii puterii au insistat, însă, să includă şi ONG-urile, care ar urma să fie obligate să raporteze la stat beneficiarii reali ai activităţii lor, sub ameninţarea unor amenzi uriaşe, mergând până la 5 milioane de euro. Nu toate ONG-urile vor sta însă cu "sabia lui Damocles" deasupra capului: organizaţiile cetăţenilor minorităţilor naţionale ar urma să fie exceptate de la aceste obligaţii.

Cum s-a întâmplat acest lucru? La dezbaterile ce au precedat votul din plenul Camerei Deputaţilor, UDMR s-a opus puternic adoptării amendamentului ce vizează obligaţia ONG-urilor de a transmite statului liste cu beneficiarii lor finali. De teamă ca legea să nu cadă fără sprijinul maghiarilor, Florin Iordache, care a prezidat şedinţa, a decis retrimiterea intempestivă a acesteia în Comisia Juridică şi Comisia de Buget a Camerei Deputaţilor unde s-a decis ca toate ONG-urile vor avea obligaţia de a raporta beneficiarii finali, nu însă şi cele aparţinând minorităţilor.

Decizia retrimiterii legii în comisii a fost luată după ce deputatul UDMR Marton Arpad a anunţat la dezbateri că formaţiunea maghiară nu poate susţine proiectul dacă nu se elimină din text obligaţia ca ONG-urile să raporteze toţi beneficiarii ajutoarelor pe care le dau, relatează Ziare.com.

"Proiectul lasă problema pentru zeci de mii de ONG-uri. Prin efectul acestei legi, toate ONG-urile vor trebui să raporteze, citez textul, beneficiarul real care include persoanele fizice. Mai tot timpul ni s-a explicat că asta înseamnă că eu pot să dau nume generic. Nu, doar în ipostaza în care nu am reuşit să identific. Dar dacă un astfel de ONG ajunge către oameni săraci care au primit o sumă sau o pătură, trebuie să raporteze, adică sute de mii de persoane, iar numele acestor persoane trebuie trecute într-un registru. S-ar putea să avem nevoie de contabilizarea a milioane de oameni, nu ştim astăzi. Nu putem vota o astfel de lege", a declarat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, deputatul Marton Arpad, la dezbaterea pe marginea legii pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.

Reamintim că potrivit legii de prevenire a spălării banilor, discutată marţea trecută în comisia juridică a Camerei Deputaţilor, practic, asociaţiile şi fundaţiile vor trebui să întocmească şi să trimită autorităţilor statului liste cu beneficiarii reali ai înfiinţării şi funcţionarii lor. Cu alte cuvinte, un ONG care oferă servicii în domeniile social şi sănătate de exemplu, va trebui să facă liste cu copiii abandonaţi pe care îi ajută, bolnavii de HIV sau cancer şi să le trimită statului. În aceste condiţii, liberalii anunţă că se vor adresa CCR.

"Textele pe care ni le-au propus erau texte care adeseori frizau absurdul. PNL a votat împotriva acestei iniţiative deşi la nivel de principiu susţinem această transpunere, pentru că trebuie să luptăm cu toţii contra terorismului şi spălării de bani. Însă modul în care au înţeles cei de la putere să transpună directiva este unul complet nefericit: au înţeles că e nevoie să lupte în primul rând nu împotriva celor ce săvârşesc infracţiuni sau contravenţii legate de spălarea banilor ci împotriva ONG-urilor, împotriva societăţii civile. (...) Societatea civilă este clar vătămată. Au declarat drept beneficiari reali orice persoană care într-un fel sau altul are un interes principal în legătură cu funcţionarea sau înfiinţarea unui ONG.

Adică orice beneficiar al actelor de caritate pe care le face un ONG va trebui într-un fel sau altul să fie identificat şi, într-un fel sau altul raportat de către fundaţie către acest oficiu de spălare a banilor. E prea mult chiar şi pentru PSD, mai ales dânşii care, aşa cum le spune titulatura, sunt social-democraţi", a explicat marţi, după dezbateri, liberalul Ioan Cupşa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne