Pentagonul: SUA lansează “mama tuturor bombelor” în Afganistan

SUA a lansat joi o bombă masivă GBU-43 - cea mai mare armă nenucleară pe care a folosit-o vreodată în luptă - în estul Afganistanului, asupra mai multor peşteri folosite de teroriştii din Statul Islamic, a anunţat armata americană.
O bombă masivă americană GBU-43.
O bombă masivă americană GBU-43. (Captură Foto)

Este pentru prima dată când SUA foloseşte o bombă de această mărime într-un conflict. A fost lansată dintr-un avion MC-130 în districtul Achin al provinciei afgane Nangarhar, situată în apropierea graniţei cu Pakistanul, a susţinut Adam Stump, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Cunoscută şi sub numele de “mama tuturor bombelor”, GBU-43, o armă cu o greutate de aproximativ 10.000 kg şi ghidată prin GPS, a fost testată pentru prima dată în martie 2003, cu doar câteva zile înaintea izbucnirii războiului din Irak.

Situaţia securităţii din Afganistan rămâne precară în condiţiile în care mai multe grupuri militante continuă să încerce să ocupe teritoriul, la peste 15 ani după ce invazia americană a înlăturat guvernul taliban.

Generalul John Nicholson, comandantul forţelor americane şi internaţionale din Afganistan, a afirmat că bomba a fost folosită asupra unor peşteri şi buncăre care adăpostesc luptători ai Statului Islamic în Afganistan, grupul jihadist fiind cunoscut în această ţară şi sub denumirea de ISIS-K.

Nu se cunosc exact pagubele provocate de imensa bombă.

Sean Spicer, purtător de cuvânt al Casei Albe, a declarat la o conferinţă de presă că forţele armate ale SUA au vizat tuneluri şi peşteri pe care luptătorii ISIS-K le-au folosit pentru a se deplasa liber şi pentru a-i ataca mai uşor pe consilierii militari americani şi forţele afgane din zone.

Spicer a precizat că bomba a fost lansată joi, în jurul orei locale 19, şi a descris dispozitivul ca o “armă mare, puternică şi livrată cu precizie”. SUA a luat toate “precauţiile necesare pentru a împiedica provocarea de victime civile şi pagube colaterale”, a declarat el.

Mai mulţi oficiali americani au declarat că informaţiile obţinute sugerează că ISIS are o prezenţă masivă în Nangarhar şi în provincia învecinată Kunar.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe