Pentagonul: SUA îşi susţine “angajamentul de nezdruncinat” faţă de NATO

Pe fondul criticilor venite din partea preşedintelui american Donald Trump, Washingtonul a promis că va susţine alianţa NATO. Secretarul american al apărării, James Mattis, a declarat omologilor săi din UE că SUA “începe mereu cu Europa”.
James Mattis
James Mattis (Alex Wong / Getty Images / AFP)

Secretarul american al Apărării James Mattis l-a asigurat pe omologul său britanic în privinţa “angajamentului de nezdruncinat” al SUA faţă de NATO, a declarat luni un purtător de cuvânt al Pentagonului.

La mai puţin de o săptămână în noua sa funcţie, Mattis a discutat de asemenea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru a confirma importanţa alianţei militare vestice.

“Cei doi lideri au discutat despre importanţa valorilor noastre comune şi secretarul [Mattis] a subliniat faptul că, atunci când căutăm aliaţi pentru a apăra aceste valori, SUA întotdeauna începe cu Europa”, a precizat căpitanul Jeff Davis, purtător de cuvânt al Pentagonului.

“Ambii au promis că se vor consulta în lunile următoare şi se vor întâlni personal în luna februarie în cadrul întâlnirii miniştrilor de apărare ai statelor membre NATO”, a adăugat Davis.

Declaraţia lui Mattis adresată oficialilor europeni ai apărării are loc la mai puţin de două săptămâni de când preşedintele american Donald Trump a afirmat într-un interviu pentru ziarul german Bild şi ziarul britanic The Times că NATO este “învechit”.

“Am precizat cu mult timp în urmă că NATO are probleme. Prima – este învechit, deoarece a fost proiectat cu foarte mulţi ani în urmă”, a declarat Trump pentru cele două ziare.

Ulterior, cancelarul german Angela Merkel a criticat remarcile lui Trump, susţinând că Europa poate avea singură grijă de ea.

“Termeni reali”

În interviul respectiv, Trump a criticat statele membre ale alianţei pentru că nu au ajuns la nivelul impus de NATO în ceea ce priveşte cheltuielile de apărare.

“Trebuie să protejăm ţări, dar o mulţime dintre acestea nu plătesc ceea ce ar trebui să plătească, ceea ce consider că este foarte nedrept faţă de SUA”, a adăugat Trump.

Deşi Stoltenberg a anunţat în iunie 2016 că cheltuielile pentru apărare pe cuprinsul alianţei au înregistrat o creştere în “termeni reali”, doar cinci ţări au ajuns la pragul de 2% din PIB impus de NATO: Grecia, Estonia, Polonia, SUA şi Marea Britanie.

Cheltuielile de apărare ale Germaniei au rămas la 1,19% din PIB, aproape neschimbat comparativ cu 2015 şi 2014. Totuşi, ministrul german al Apărării Ursula von der Leyen a declarat la începutul acestei luni că Berlinul va creşte cheltuielile sale de apărare la 1,22% din PIB.

După ce a discutat cu Mattis, ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, a declarat că ambele naţiuni vor face presiuni asupra membrilor alianţei ca să îşi respecte angajamentele privind cheltuielile de apărare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe