Pentagonul neagă acuzaţiile “ridicole” că SUA ar fi fost implicată în atacul fatal din Iran

Secretarul american al Apărării gen. r. James Mattis
Secretarul american al Apărării gen. r. James Mattis (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a negat acuzaţiile Iranului că SUA a fost în spatele unui atac mortal în weekendul trecut la o paradă militară în sud-vestul ţării, susţinând că acuzaţiile sunt “ridicole”.

Mattis a declarat luni reporterilor la Pentagon că administraţia preşedintelui Donald Trump a condamnat atacul din 22 septembrie din oraşul Ahvaz, chiar în ziua în care a avut loc. Cel puţin 25 de persoane au fost ucise şi peste 50 au fost rănite în incident, potrivit RFE/RL. Parada militară a avut scopul de a marca începutul războiului dintre Iran şi Irak din 1980-1988.

“Este ridicol să se afirme că am fi fost implicaţi în acel atac. Până acum, [iranienii] au învinuit cel puţin 3 ţări şi cred că un grup terorist. Vom vedea cât de lungă va fi lista. Dar ar fi bine dacă ar şti despre ce vorbesc înainte să înceapă să o facă”, a afirmat Mattis.

Două grupuri şi-au asumat răspunderea pentru atac: Rezistenţa Naţională din Ahvaz, un grup etnic arab antiguvernamental, şi grupul jihadist Statul Islamic.

Mattis a precizat că nu este îngrijorat de ameninţările de răzbunare ale Iranului. “Am fost foarte clari că nu ar trebui să ne trateze în acest fel şi sper că vor învinge minţile mai calme şi mai înţelepte”.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a negat la rândul său că SUA a jucat vreun rol în atac. Totodată, Consiliul de Securitate al ONU a emis luni seară o declaraţie de condamnare a incidentului.

Liderul suprem al Iranului şi şeful adjunct al Gărzilor Revoluţionare Islamice (IRGC) au afirmat anterior în cursul zilei de luni că SUA şi Israelul au fost implicate în atac şi au promis o reacţie “devastatoare” iraniană.

“V-aţi mai confruntat cu răzbunarea noastră în trecut. Veţi vedea că răspunsul nostru va fi zdrobitor şi devastator şi veţi regreta ce aţi făcut”, a declarat generalul de brigadă Hossein Salami într-un discurs transmis la televiziunea de stat.

Liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a afirmat că atacatorii au fost susţinuţi de SUA şi plătiţi de Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite. El a promis că Iranul îi va “pedepsi sever” pe cei aflaţi în spatele măcelului.

Zeci de persoane au ieşit luni pe străzile din Ahvaz pentru a plânge victimele atacului, unii dintre participanţi scandând slogane precum “Moarte Israelului şi Americii”.

Ministerul iranian de Informaţii a precizat că aproximativ 22 de persoane au fost arestate în legătură cu atacul.