Pentagon: Mostre de antrax activ trimise la 51 de laboratoare din SUA şi alte trei ţări

Franca Jones, directorul de Programe Medicale din cadrul Departamentului american al Apărării, demonstrează modul în care este livrat Antraxul către laboratoarele autorizate, 3 iunie 2015.
Franca Jones, directorul de Programe Medicale din cadrul Departamentului american al Apărării, demonstrează modul în care este livrat Antraxul către laboratoarele autorizate, 3 iunie 2015. (Captură Foto)

Pentagonul crede că cel puţin 51 de laboratoare din 17 state americane, din Districtul Columbia şi din alte trei ţări au primit din greşeală bacili activi de antrax, expediaţi din depozitele militare americane.

Bob Work, secretarul adjunct american al Apărării, a declarat miercuri că se aşteaptă ca numerul lor să crească, subliniind totuşi că nu există niciun risc pentru public, deoarece concentraţiile de antrax sunt prea mici pentru a afecta o persoană.

Work a declarat că 400 de loturi de antrax depozitat la 4 unităţi militare americane sunt testate pentru a se vedea dacă conţin bacili activi de antrax. S-a descoperit că patru dintre aceste loturi, provenite de la centrul militar Dugway Proving Ground din Utah, conţin un amestec de bacili activi şi inactivi de antrax.

Investigatorii au ajuns la concluzia că mostre din cele 4 loturi au fost trimise la 51 de laboratoare din 17 state, din Districtul Columbia, precum şi din Coreea de Sud, Australia şi Canada.

Statele americane care au primit acele mostre sunt California, Delaware, Maryland, Massachusetts, New Jersey, New York, Tennessee, Texas, Utah, Virginia, Washington, Wisconsin, Arizona, Florida, Illinois, Ohio şi North Carolina.

Testele realizate de Centrul american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) au descoperit bacili activi de antrax în 10 mostre care au fost trimise acelor laboratoare. În timp ce testele pot detecta bacili activi într-un interval de 24 până la 48 de ore, o dovadă concludentă că o anumită mostră conţine bacili complet inactivi nu poate fi obţinută în mai puţin de 10 zile.

“Nu a existat niciun caz suspect sau confirmat de infecţie cu antrax în rândul angajaţilor laboratoarelor care au primit astfel de mostre în ultimii 10 ani”, a subliniat Work.

Deşi există un risc redus pentru infectare în urma unei potenţiale expuneri, numărul personalului acestor laboratoare care primesc antibiotice pentru protecţie a crescut la 31. Săptămâna trecută numărul a fost 25.

Work a explicat că în ultimul deceniu Pentagonul a livrat mostre de bacili inactivi de antrax laboratoarelor comerciale şi academice din SUA şi din străinătate pentru a ajuta la dezvoltarea tehnologiilor de detectare pe teren a antraxului.

Începând cu 2005, mostrele de bacili activi de antrax au fost iradiate în laboratoarele militare pentru a deveni inactive şi au fost testate timp de până la 10 zile pentru a se asigura că nu mai conţin bacili activi. Mostre dintre aceste loturi presupuse a fi inactive au fost trimise în mod regulat la 300 de laboratoare din SUA autorizate să lucreze cu antrax.

Nu s-a pus nicio întrebare în privinţa procedurilor şi testărilor până în 22 mai 2015, când un laborator din Maryland a anunţat CDC că a descoperit antrax activ într-o mostră primită de la centrul militar Dugway.

Mostrele de antrax sunt livrate în flacoane care conţin bacili suspendaţi într-un lichid îngheţat. Fiola este plasată într-o pungă sigilată, care este înfăşurată într-un material absorbant; apoi totul este introdus într-un container de plastic, care este plasat într-o cutie de carton ce conţine gheaţă carbonică pentru a menţine lichidul îngheţat.

Singura diferenţă între ambalajul pentru antraxul activ şi cel inactiv este o etichetă marcată cu “substanţă infecţioasă” care este plasată pe cutiile care conţin antrax activ, a declarat comandantul Franca Jones, directorul pentru Programe Medicale din cadrul Departamentului american al Apărării.

Jones a declarat că angajaţii laboratoarelor sunt expuşi unui risc extrem de mic de îmbolnăvire când mostrele sunt ambalate sau deschise.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.