Pentagon: Achiziţionarea sistemului rusesc S-400 va fi “dezastruos” pentru Turcia

Sisteme de rachete ruseşti S-400
Sisteme de rachete ruseşti S-400 (Paul Gypteau/AFP/Getty Images)

Un înalt oficial al Pentagonului a avertizat din nou Turcia cu privire la consecinţele achiziţionării unui sistem de apărare antirachetă din Rusia, amplificând astfel presiunea, în pofida determinării declarate a Ankarei de a nu renunţa la acord, potrivit RFE/RL.

Kathryn Wheelbarger, asistent interimar al secretarului american al apărării pe probleme legate de securitatea internaţională, a declarat joi că achiziţionarea sistemului de rachete rusesc S-400 va avea un efect “dezastruos” asupra participării Turciei la programul avionului de vânătoare F-35 şi a relaţiilor Ankarei cu membrii NATO. Turcia este de asemenea membru al alianţei militare vestice.

“Finalizarea acestei tranzacţii va fi dezastruoasă, nu doar pentru programul F-35, pe baza căruia Occidentul şi-a plasat capabilitatea aeriană modernizată, dar ar putea afecta interoperabilitatea turcă cu NATO, un aspect cheie al apărării alianţei”, a susţinut Wheelbarger în discursul ţinut la întâlnirea Consiliului Atlantic în Washington.

“Să fim clari. S-400 este un sistem rusesc elaborat să doboare un avion de vânătoare precum F-35 şi este de neconceput să ne imaginăm că Rusia nu va profita de această oportunitate”, a adăugat ea.

Turcia participă la producţia avionului F-35 care va fi folosit de armatele alianţei şi doreşte să cumpere 100 de avioane.

Însă SUA a cerut Turciei să anuleze acordul de achiziţionare a sistemului rusesc şi aliaţii NATO şi-au exprimat la rândul lor temerile privind potenţialul pericol ce îl reprezintă sistemul S-400 pentru avioanele de vânătoare F-35 de producţie americană.

În plus, Washingtonul a avertizat Ankara că ar putea invocat legea CAATSA (Legea privind Combaterea Adversarilor Americii prin intermediul Sancţiunilor) şi ar putea impune penalităţi financiare dacă guvernul turc va avansa cu achiziţionarea S 400.

Oficiali americani au mai afirmat că este de asemenea probabil ca firmele turceşti să fie eliminate din activitatea de producţie legată de programul F-35.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a refuzat să renunţe la acord, pe care l-a numit ca fiind “definitiv”.

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat recent că Turcia a trimis deja personal în Rusia pentru a fi instruit în ceea ce priveşte sistemul de rachete S-400.