Pensiile vor fi indexate de două ori pe an. Deputat PAS: Iniţiativa lui Dodon este în defavoarea pensionarilor

Pensionară munceşte la piaţă
Pensionară munceşte la piaţă (facebook.com/valentina ursu)

Parlamentul de la Chişinău a votat joi, 27 februarie, proiectul de lege privind indexarea tuturor pensiilor de două ori pe an – la 1 aprilie şi la 1 octombrie.

Mecanismul de indexare prevede că la 1 aprilie, coeficientul de indexare a pensiilor va constitui inflaţia înregistrată în ultimul semestru al anului precedent, iar la 1 octombrie coeficientul de indexare va constitui inflaţia înregistrată în primul semestru al anului în curs. Astfel, la 1 aprilie 2020 pensiile vor fi indexate cu 4,8%, iar în octombrie cu 3%.

Iniţiativa a venit de la Guvern şi a fost dur criticată de către deputaţii din opoziţie, care au solicitat ca indexarea să fie făcută pentru persoanele ce primesc pensie sub limita de existenţă, în opinia acestora fiind vorba de 400 de mii de pensionari, în total.

Deputatul PAS Dan Perciun a menţionat că dubla indexare a lui Dodon ar fi o „bătaie de joc” întrucât la nici trei luni de la modificările votate în Parlament de către toţi, Guvernul, la indicaţia preşedintelui, a venit cu un şir de modificări în defavoarea pensionarilor.

„Motivul este banal, bani nu-s. Cum să caracterizăm un asemenea Guvern? Nicicum altfel, decât neprofesionist. Cum să caracterizăm un preşedinte, care promitea în august majorare anuală în viitorii trei ani de zile de cel puţin 10%, iar azi se laudă cu indexarea de două ori pe an, dar de două ori mai puţin. Este un preşedinte mincinos”, a declarat deputatul de la tribuna Parlamentului.

Proiectul a fost totuşi votat de PSRM şi PD în prima lectură. Pentru a intra în vigoare, acesta urmează să fie votat şi în lectură finală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe