"Pensiile speciale se ridică la 8 miliarde de lei pe an!" - Coaliţia PSD-ALDE, acuzată că adânceşte inechităţile

Orice reformă în domeniul pensiilor trebuie să includă eliminarea pensiilor speciale, a transmis USR, care critică noua lege adoptată în Senat de majoritatea PSD-ALDE.
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu (Mihut Savu / Epoch Times)

USR susţine că noua lege a pensiilor votată în Senat nu rezolvă cea mai mare inechitate atunci când vine vorba despre pensii, respectiv existenţa pensiilor speciale, se arată într-un comunicat de presă remis de formaţiunea condusă de Dan Barna.

"Nu putem vorbi despre respectarea principiului contributivităţii şi echitate atâta vreme cât menţinem pensiile speciale în sistem. Acest proiect de lege oferea ocazia pentru a face ceva în această privinţă. Costul modificărilor aduse de această nouă lege a pensiilor este de 81 miliarde de lei. În acelaşi timp, costul pensiilor speciale se ridică la 8 miliarde de lei pe an. Ştiţi ce înseamnă aceste 8 miliarde de lei? Bugetul pe un an al Ministerului Sănătăţii în acest moment. Dacă PSD îşi dorea echitate, accepta să includă în lege interdicţia de a cumula o pensie specială cum e cea a parlamentarilor cu o pensie din sistemul public, aşa cum s-au gândit că nu poţi cumula două pensii de serviciu. Sau ar fi votat propunerea USR de abrogare a pensiilor speciale", a declarat senatoarea USR Florina Presadă, în cadrul dezbaterilor din plenul Senatului.

USR atrage atenţia că legea este nedreaptă şi pentru că impune un stagiu minim de cotizare pentru a putea beneficia de pensie unor categorii defavorizate, cum sunt persoanele aflate în stare de invaliditate.

"Acest lucru este nedrept şi posibil neconstituţional, deoarece Curtea Constituţională afirmă în decizia nr. 680/2012 că 'Legiuitorul nu poate impune condiţii nerezonabile pentru persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă din cauza bolilor obişnuite şi a accidentelor care nu au legătură cu munca în privinţa acordării pensiei de invaliditate'. Un alt punct discriminatoriu din proiectul de lege este legat de prevederile discriminatorii privind persoanele cu handicap grav, în sensul în care numai nevăzătorii pot deveni pensionari dacă au realizat 1/3 din stagiul complet de cotizare", afirmă USR.

Florina Presadă a atras atenţia că motivul pentru care Ministerul Muncii nu susţine aplicarea acestor prevederi pentru toate persoanele cu handicap grav este că nu au bani, deşi au argumentat că această discriminare pozitivă este permisă.

"Totuşi, în acest caz, nimic nu ne împiedică să tratăm în mod egal toate persoanele încadrate în grad de handicap grav! Nu putem accepta că Guvernul pretinde să facă economii fix pe seama persoanelor cu handicap grav în timp ce susţine crearea de pensii speciale pentru primari, cum a făcut-o în cadrul Comisiei de Cod Administrativ!", subliniază senatoarea.

În acelaşi timp, USR susţine că o altă nedreptate din legea pensiilor este legată de faptul că, potrivit noului proiect, contestarea deciziilor de pensionare nu se va mai face, într-o primă instanţă, la o Comisie de contestaţii din cadrul Casei Naţionale de Pensii, ci direct în instanţă.

"Cu alte cuvinte, bătrânii vor trebui să se ducă în instanţă, pe cheltuiala lor, pentru a contesta o decizie de pensionare. Întrebaţi de ce au procedat aşa, reprezentanţii Guvernului au spus că nu au personal, deci e mai bine ca toate aceste costuri să fie suportate chiar de către cetăţeni. Pe lângă aceste neajunsuri, legea comportă un cost nemenţionat nicăieri: costul recalculării celor 5.2 milioane de pensii", a transmis USR.

În ceea ce priveşte recalculările, Florina Presadă a arătat că preşedintele Casei Naţionale de Pensii a precizat că acestea vor fi făcute cu un soft nou care urmează a fi achiziţionat, până acum ei folosind un program în care "datele erau incorecte".

"Nu am înţeles despre ce date era vorba, căci nu am primit un răspuns clar în cadrul dezbaterilor din Comisia de Muncă nici din partea Preşedintelui Casei Naţionale de Pensii, nici din partea ministrului Lia Olguţa Vasilescu", a afirmat senatoarea.

În urma considerentelor enumerate mai sus, senatorii USR s-au abţinut de la votul pe proiectul de lege privind pensiile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne