Pensiile şi salarile cresc, idem preţul la carburanţi

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a făcut publice luni rezultatele negocierilor dintre Guvern şi FMI cu privire la bugetul de stat pe 2014. Veştile vin amestecate, confirmând zvonurile apărute în presă în ultimul timp: cresc pensiile şi salariile, în schimb se introduce "birul" pe benzină iar accizele se vor majora.

Pensiile şi Salariile

Pensiile vor fi indexate cu 3,76% iar salariul minim brut pe economie va ajunge, în data de 1 iulie 2014, la 900 ron.

Majorarea se va face începând de anul viitor, în două etape. În prima fază, salariul minim brut ar urma sa crească de la 800 lei cât este în prezent, la 850 lei începând cu 1 ianuarie 2014, iar de la 1 iulie 2014, salariile vor creşte la 900 lei.

Guvernul a mai anunţat şi creşteri salariale individuale, însă nu pentru toţi bugetarii, ci doar pentru medicii rezidenţi şi profesorii debutanţi.

"Vom lua în calcul creşterea salariului minim la 850 lei începând cu 1 ianuarie şi la 900 lei începând cu 1 iulie. Avem şi un fond de creştere a salariilor în domeniul bugetar, nu va fi o creştere egală pentru toţi angajaţii, ci va fi o creştere ţintită pentru anumite categorii. Vom continua, de exemplu, negocierile pentru a stabili gradul în care vor creşte salariile medicilor rezidenţi, ale profesorilor debutanţi şi ale altor categorii", a informat V. Ponta la finalul discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional.

Şi Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, căruia premierul i-a delegat responsabilitatea pentru negocierile cu FMI şi pentru gestionarea măririlor salariale, a declarat la rândul său că nu toţi bugetarii vor beneficia de majorări salariale.

"Am luat în calcul să majorăm - şi asta va fi o decizie politică - numai la anumite categorii socio-profesionale. Deci, nu majorăm salariile la toţi bugetarii, la toate categoriile de bugetari, (unii) vor rămâne cu salariul pe care îl au în prezent", a spus Chiţoiu.

Conform Mediafax, se pare că Guvernul a negociat cu Fondul Monetar Internaţional majorări salariale cuprinse între 3-4% pentru profesori debutanţi şi medici rezidenţi în anul viitor, în timp ce pentru celelalte categorii bugetare o astfel de creştere se va face în funcţie de veniturile existente.

Reamintim că la sfârşitul acestei săptămâni, peste zece mii de medici au protestat în faţa Guvernului cerând 6% din PIB şi dublarea salariilor medicilor rezidenţi. Condiţia "preliminară şi nenegociabilă" a sindicatelor din învăţământ este dublarea salariilor medicilor rezidenţi, în caz contrar medicii avertizând Guvernul că vor urma alte proteste, greve şi demisii în bloc.

- Creşte preţul la carburanţi cu 7 eurocenţi. Guvernul va introduce o acciză, ce-i drept, de "numai" 7 eurocenţi la litru de benzină şi nu 10 cât se vehicula anterior în presă. Banii ce se vor strânge din colectarea acestor taxe vor fi vărsaţi în Fondul special pentru marile proiecte de infrastructură rutieră, a declarat Ponta luni.

Informaţiile despre introducerea accizei pe benzină au început să apară în presă săptămâna trecută, când Ponta a anunţat că Guvernul "analizează" posibilitatea introducerii unei anumite taxe pe preţul benzinei şi al motorinei. Ideea introducerii acestei accize vine de la fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, care declara că a găsit soluţia ce va genera bani pentru construcţia a 4000 de km de autostrăzi, şi anume mărirea accizei la carburant cu 10 eurocenţi şi taxarea pe distanţă a traficului greu

- Accizele vor fi indexate de de la 1 ianuarie 2014 în funcţie de rata inflaţiei şi nu de cursul de schimb, a declarat, luni Victor Ponta.

"Vom indexa accizele în funcţie de rata inflaţiei. Din fericire, inflaţia a avut şi va avea pentru 2013 o cotă scăzută şi, evident, influenţa acestora va fi destul de mică", a spus Ponta luni seara, după discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional.

Consilierul premierului pe probleme de comunicare, Mirel Palada, declara însă luni dimineaţa că acciza se va calcula "tot în funcţie de euro", însă "mult mai des".

Modificarea metodologiei de calcul a accizelor a fost convenită cu Fondul Monetar Internaţional.

Conform Mediafax, nivelul accizelor ar putea fi stabilit începând din 2014 prin indexarea valorilor actuale cu rata inflaţiei, renunţându-se astfel la calculul legat de cursul de schimb anunţat de BCE la 1 octombrie, care în acest an a fost sub cel din 2012.

Banca Centrală Europeană a anunţat la data 1 octombrie un curs de 4,4485 lei pe euro, mai redus cu 1,6% faţă de rata de schimb de 4,5223 lei/euro utilizată în acest an.

- CAS-ul va fi redus cu 5 puncte din trimestrul 2 DACA Guvernul identifică resurse

Nivelul contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) va fi redus cu 5 puncte procentuale din al doilea semestru al anului viitor, însă numai dacă Guvernul va identifica până la 1 iulie toate resursele care să permită compensarea integrală a efectelor acestei măsuri.

- Redevenţele, altele decât la petrol şi gaze, vor fi mărite cu 25%

Guvernul va mări cu 25% redevenţele pentru resursele naturale, cu excepţia celor de petrol şi gaze, a informat luni premierul Victor Ponta, în urma finalizării negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisiei Europene (CE).

"Va fi o creştere a redevenţelor la resursele minerale, cu excepţia celor de petrol şi gaze, de 25%", a spus Ponta.

Privatizarea CFR Marfă va fi finalizată până la jumătate anului 2015

Având în vedere eşecul vânzării pachetului majoritar de 51% din CFR Marfă către Grup Feroviar Român, compania lui Gruia Stoica, privatizarea se va relua.

Premierul Victor Ponta i-a cerut în urmă cu două săptămâni ministrului Transporturilor, Ramona Mănescu, să înceapă procedurile pentru o nouă privatizare a companiei, dând ca termen de finalizare a privatizării vara anului viitor.

- Plafonul de împrumuturi pentru arieratele primăriilor urcă la 1,2 miliarde lei, bani în plus prin PNDL

Plafonul de împrumuturi din Trezorerie pentru achitarea arieratelor de către autorităţile locale va creşte de la 800 milioane lei, cât este în prezent, la 1,2 miliarde lei anul viitor.

Finanţarea investiţiilor realizate de autorităţile locale prin programul Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) va creşte de la 376 milioane lei la 2 miliarde de lei, în urma negocierilor între Guvern şi FMI.

Va fi înregistrată şi o creştere cu 300 milioane lei a cheltuielilor de investiţii din împrumuturi externe (BEI şi BERD).

Conform mediafax, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea a cerut Guvernului să primească în 2014, care este an electoral, două miliarde lei (450 milioane euro) în plus faţă de bugetul din acest an, aproape dublu faţă de nivelul actual, această suplimentare urmând să fie folosită în principal pentru proiectele locale ale primăriilor.

- FMI şi CE au acceptat un deficit de 2,2% din PIB şi o creştere economică de 2,2 % pentru anul viitor

Bugetul pe anul viitor va fi construit pe un deficit de 2,2% din PIB şi o creştere economică de 2,2%, indicatori conveniţi cu FMI şi Comisia Europeană, a informat luni premierul Victor Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne