Pene de curent în Turcia: Ankara acuză Washingtonul de atacuri cibernetice

În mijlocul unei crize cauzate de pene de curent în Turcia, ministrul Energiei a lansat o afirmaţie bizară - Turcia ar fi atacată cibernetic de SUA
Recep Erdogan
Recep Erdogan (Sean Gallup/Getty Images)

Ministrul turc al Energiei, Berat Albayrak, a anunţat că ministerul său a fost atacat cibernetic de către SUA iar incidentul a cauzat pene de curent în toată ţara.

Recentele pene de curent din Turcia au cauzat nemulţumirea populaţiei, în special în Istanbul, iar situaţia a fost accentuată de vremea deosebit de rece care a lovit o parte a Orientului Mijlociu.

Albayrak, ginerele preşedintelui Recep Erdogan, a făcut săptămâna trecută afirmaţii extrem de serioase pe Twitter, care, însă, au fost ridiculizate de către internauţii turci.

Albayrak a declarat pentru postul turc de televiziune că "incidentele observate ieri, atacurile intensive din partea SUA, asemenea atacuri desfăşurate asupra Ministerului Energiei, sunt sistematice, dar, cu toate acestea, le-am respins pe toate".

Istanbulul, cel mai mare oraş al Turciei, a fost lovit de pene de curent săptămâna trecută, după ce Turcia s-a confruntat cu un val de aer rece şi furtuni de zăpadă. Iniţial Ministrul Energiei a declarat că a trebuit să taie curentul pentru a evita deteriorarea reţelei de electricitate prin supra-încărcare.

Sîmbătă o sursă din minister a declarat pentru agenţia Anadolu că o parte a problemei au fost atacurile cibernetice..

Ankara acuză în mod regulat Statele Unite de găzduirea liderului opoziţiei, Fehtullah Gulen, pe care preşedintele turc îl consideră inamicul public numărul unu al regimului instaurat de partidul de guvernământ AKP.

Deşi iniţial Gulen a fost un colaborator al lui Erdogan, de-a lungul anilor căile celor doi lideri musulmani s-au separat, Gulen fiind acuzat de folosirea unei reţele de suporteri în Turcia pentru a submina puterea de stat.

În iulie Turcia a fost zguduită de un puci militar eşuat, care a tensionat la maximum relaţiile cu SUA şi care a fost pus pe seama lui Fehtullah Gulen.

Gulen neagă orice implicare, iar SUA refuză să-l extrădeze în Turcia.

Necazurile produse de vremea rece continuă să tulbure Turcia şi săptămâna aceasta, cauzând numeroase anulări de zboruri şi închideri de aeroporturi.

În mijlocul problemelor creare de iarnă, guvernul turc a impus o îngheţare a preţurilor la energie, lucru care a generat o creştere bruscă a consumului de cumbustibil.