Pediatrii recomandă: Citiţi-le copiilor poveşti, pentru a le dezvolta gândirea

Până la şase ani, copilul absoarbe asemenea unui burete toate informaţiile pe care i le furnizează familia şi societatea, iar ulterior le aplică în viaţa sa conştientă.
Până la şase ani, copilul absoarbe asemenea unui burete toate informaţiile pe care i le furnizează familia şi societatea, iar ulterior le aplică în viaţa sa conştientă. (FRED DUFOUR / AFP / Getty Images)

Academia Americană de Pediatrie (AAP) a prescris părinţilor o "reţetă" originală, şi anume să citească cu voce tare poveşti copiilor lor de când sunt bebeluşi şi până când aceştia împlinesc cel puţin trei anişori. În acest fel sunt stimulate gândurile, înţelegerea şi capacităţile de comunicare, potrivit Realitatea.

"Lectura poveştilor, realizată cu regularitate, în faţa bebeluşilor, încă de la naştere, stimulează într-o manieră optimă creierul lor şi întăreşte relaţia cu părinţii într-un moment crucial în dezvoltarea copiilor. În acelaşi timp, copiii dezvoltă în această perioadă limbajul, învaţă ce înseamnă lectura şi dobândesc calităţi socio-emoţionale pentru întreaga viaţă", este de părere AAP.

Această recomandare a medicilor este susţinută de neurologi, care sunt convinşi că în primii trei ani de viaţă se dezvoltă o parte mare a creierului.

Această recomandare este făcută de AAP şi pediatrilor, care pot ajuta copiii care vin din medii mai defavorizate promovând această metodă de formare precoce a limbajului de la naştere şi până la trei ani, vârstă la care copilul are posibilitatea să meargă la grădiniţă.

Conform datelor prezentate de această asociaţie americană, o treime dintre copiii din Statele Unite merg la grădiniţă fără să deţină cunoştinţele necesare de limbaj pentru a învăţa să citească. Potrivit specialiştilor de la AAP, capacitatea de a citi corect în timpul celui de-al doilea an din şcoala primară este cel mai bun indiciu pentru succesul în şcoala gimnazială şi apoi în viaţa profesională.

În fiecare an, trei sferturi dintre copiii americani şi 80% dintre aceia care sunt foarte săraci nu reuşesc să citească destul de bine pentru clasa a doua primară, corespunzător vârstei de 8-9 ani, potrivit cercetărilor academiei.

În cotextul în care părinţii cu studii superioare citesc deja poezii cu voce tare şi ascultă compoziţii de Mozart încă din perioada în care bebeluşii lor se află în stadiul de fetus, analizele recente arată că mulţi dintre ceilalţi părinţi nu citesc poveşti copiilor lor la fel de des pe cât credeau cercetătorii.

Un studiu guvernamental federal a constatat că 60% dintre copiii americani ai căror părinţi au venituri de cel puţin 400% peste pragul de sărăcie (95.000 de dolari pe an pentru o familie cu patru membri) ascultă poveşti citite de părinţii lor încă de la naştere şi cel puţin până la vârsta de cinci ani. Însă, numai o treime dintre copiii care trăiesc în familii sărace (mai puţin de 23.850 de dolari pe an pentru o familie cu patru persoane) beneficiază de această atenţie.

În context, acum este prima dată când AAP lansează acest tip de recomandări, sprijinindu-i astfel pe medicii pediatri să ofere, pe lângă consiliere, cărţi copiilor care provin din familiile defavorizate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură