Pe frontiera moldo-transnistreană posibil va fi introdusă "cortina de fier"

"Pe frontiera administrativă moldo-transnistreană este posibilă introducerea în timpul apropiat a "Cortinei de Fier", luând în calcul sporirea protejării acesteia de către subunităţile KGB-ului, a vămii şi poliţiei de migraţiune a Transnistriei", consideră preşedintele Asociaţiei Politologilor Independenţi din regiune, Andrei Safonov.

Expertul a declarat că "părţile au ajuns la Rubicon, după care se conturează delimitarea finală între Moldova şi Transnistria privind vectorul politicii externe". "Părţile nu sunt dispuse la un compromis, care ar reieşi din ideea unui "stat comun", deoarece nu se reuşeşte împăcarea unor vectori diferiţi ai politicii externe. Dacă să presupunem că după parafarea Acordului de Asociere şi cel de Liber Schimb Republica Moldova-UE va avea loc semnarea acestuia, este evident că Bruxellesul va solicita control total din partea Chişinăului pe tot perimetrul frontierelor Moldovei", consideră politologul.

Potrivit spuselor sale, "la fel se consideră şi la Tiraspol: dacă mergem spre Moscova şi Uniunea Vamală (cu păstrarea relaţiilor de bun augur cu Ucraina) atunci nici nu poate fi vorba despre "un stat comun" cu Chişinău european şi pro-român". "Astfel, liberalizarea regimului vamal, retragerea de la frontieră a colaboratorilor structurilor de ordine nu are un sens politic", a conchis Safonov, menţionând că "dacă delimitarea între RMN şi Republica Moldova va deveni ireversibilă, atunci situaţia actuală de pe Nistru, unde ziua liber poţi circula în şi din Transnistria va părea un exemplu de deschidere".