Pe fondul temerilor unei invazii chineze, Taiwanul desfăşoară un exerciţiu militar cu muniţii reale

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen monitorizează un exerciţiu militar în 25 mai 2017.
Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen monitorizează un exerciţiu militar în 25 mai 2017. (Sam Yeh/AFP/Getty Images)

Relaţiile dintre China şi Taiwan s-au deteriorat de la alegerea preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen în mai 2016. Beijingul a suspendat comunicaţiile cu Taipei-ul, a încercat să îi înlăture aliaţii democraţi şi chiar a desfăşurat operaţiuni maritime şi aeriene în jurul insulei. Aceste mişcări sunt văzute ca un spectacol de forţă prin care regimul comunist chinez a urmărit să se asigure că Taiwanul are o participare minimă în organizaţiile internaţionale.

În 2017, administraţia preşedintelui american Donald Trump a semnalat angajamentul tradiţional al SUA faţă de Taiwan prin mai multe gesturi. De exemplu, preşedintele a aprobat un acord de vânzare de arme în valoare de 1,42 miliarde de dolari, lucru care a înfuriat Beijingul. Un alt gest a fost intrarea Taipei-ului în Global Entry, un program al agenţiei americane pentru Vamă şi Protecţia Frontierei (CBP), care permite o autorizare accelerată pentru călătorii aprobaţi în prealabil care doresc să ajungă în SUA.

În timp ce Taiwanul s-a apropiat de SUA în 2017, diplomatul chinez Li Kexin a declarat unor oficiali americani la începutul lui decembrie 2017 că în momentul în care una dintre navele de luptă americane vizitează insula, Beijingul va lansa o invazie asupra acesteia.

Tensiunile s-au deteriorat suplimentar în această săptămână după ce mai multe companii aeriene chineze au anulat sute de zboruri către Taiwan, pe fondul continuării unei dispute privind rutele aeriene. Două companii aeriene majore, China Eastern Airlines şi Xiamen Airlines, au anunţat marţi că au anulat zborurile din cauza faptului că guvernul taiwanez a refuzat să le aprobe.

Pe lângă anularea sutelor de curse aeriene înaintea Anului Nou Chinezesc, soldaţii taiwanezi au desfăşurat marţi un exerciţiu militar masiv cu muniţii reale, în cadrul căruia au simulat o invazie din partea armatei chineze.

Armata taiwaneză a simulat un atac asupra Taiwanului, folosind avioane de recunoaştere pentru a monitoriza navele care se apropie de insulă. Apoi, tancurile au tras o serie de proiectile asupra unui fals inamic, proiectilele aterizând în portul Hualien din estul ţării.

Preşedinta taiwaneză Tsai refuză să recunoască Taiwanul drept parte a unei Chine unite. Exerciţiul militar de marţi face parte dintr-o serie de exerciţii ce au loc anual înaintea Anului Nou Chinezesc – care este sărbătorit la mijlocul lunii februarie în a 2018 – ca o modalitate de a mări încrederea publicului în capabilităţile de apărare ale insulei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe