PE cere studii obligatorii de impact asupra mediului pentru exploatarea gazelor de şist

Proteste ecologiste
Proteste ecologiste (Epoch Times România)

Parlamentul European (PE) a propus miercuri, în sesiunea de la Strasbourg, efectuarea unor studii obligatorii de impact asupra mediului pentru exploatarea şi extracţia hidrocarburilor neconvenţionale, precum şi consultarea populaţiei în acest domeniu, raportează Mediafax.

Europarlamentarii au decis adoptarea unor amendamente la legislaţia europeană existentă, prin care se introduce obligativitatea unor studii de impact asupra mediului în cazul activităţilor de explorare şi extracţie pentru hidrocarburile neconvenţionale. În acelaşi timp au fost propuse şi măsuri de combatere a conflictelor de interese şi de asigurare a informării şi consultării publicului.

"Revizuim această legislaţie cheie pentru a o alinia noilor priorităţi ale Europei. (...) Fracturarea hidraulică suscită îngrijorări. Am prevăzut criterii clare pentru a evita conflictele de interese şi pentru ca publicul să fie implicat", a precizat raportorul Andrea Zanoni (ALDE).

Această propunere a lui Zanoni a fost votată de 332 de europarlamentari, astfel că a obţinut mandat de negociere cu Consiliul pentru revizuirea Directivei privind Studiile de Impact asupra Mediului (EIA).

Actul normativ se aplică atât proiectelor publice, cât şi celor private. Legislaţia actuală aflată în vigoare se referă la proiectele pentru gazele naturale care extrag minim 500.000 de metri cubi pe zi. Având în vedere că randamentul pentru forajul de gaz de şist este de cele mai multe ori inferior, pentru că este realizat prin fracturarea rocii, aceste exploatări nu sunt supuse evaluărilor de impact.

Eurodeputaţii vor acum ca aceste evaluări să fie obligatorii şi, în cazul gazelor de şist, indiferent de cantitatea de hidrocarburi neconvenţionale extrase.

Propunerea legislativă include şi măsuri de combatere a conflictelor de interese între contractanţi şi persoanele care realizează studiile. De asemenea, se cere ca experţii să aibă competenţa tehnică necesară pentru realizarea acestor studii, iar aceştia trebuie să fie independenţi, atât în raport cu contractantul, cât şi cu autorităţile.

În acelaşi timp, în documentul citat se dispun şi măsuri care să asigure informarea şi consultarea publicului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe