Pe ce se cheltuie banii noştri? Sume uriaşe merg pentru finanţarea partidelor politice

Claudiu Nasui
Claudiu Nasui (Mihut Savu (Epoch Times Romania)

Deputatul USR Claudiu Năsui a atras atenţia luni, pe pagina sa de socializare, că avem cea mai mare subvenţie către partide politice dată vreodată.

"Unul dintre principiile care caracterizează cel mai bine statul român este: 'cine împarte parte îşi face'. Astfel, pe lângă pensii speciale, subvenţii pentru prieteni politici şi alte asemenea avem cea mai mare subvenţie către partide politice dată vreodată. Din 2015 şi până acum, subvenţia partidelor politice din bugetul de stat a crescut de 60 de ori. În prezent, 409 milioane de lei din taxele şi impozitele plătite de români merg spre bugetele partidelor. Adică taxele pe munca a 39.540 de români pe salariu minim", a declarat Năsui.

Potrivit deputatului USR, acest lucru este posibil pentru că Parlamentul României a votat o lege prin care a schimbat suma alocată de la bugetul de stat pentru partide politice: de la maximum 0.04% din veniturile din bugetul de stat, la minimum 0.01% din PIB. Vedem astfel creşteri în fiecare an: comparativ cu 2018, suma a crescut mai mult decât dublu.

"Anul acesta, lipsa de respect la adresa contribuabililor a fost chiar maximă. De ce? Pentru că autorităţile s-au dus cu subvenţiile permise la maximum. Acele 409 milioane de lei reprezintă 0.04% din PIB, mai mult de atât nefiind posibil de luat. Practic, am ajuns să plătim datoriile partidelor acumulate din campanii electorale. Românii subvenţionează promisiunile neîmplinite. Data viitoare când statul ne pune taxe noi sau măreşte alte taxe, să ne amintim unde merg banii şi să le spunem: mai întâi tăiaţi de la voi. Mai ales înainte de a tăia din buzunarul românilor", a precizat Năsui.

Deputatul a subliniat că împotriva acestei legi au votat: USR în totalitatea sa, un deputat independent (plecat din USR) şi un deputat de la PNL (Daniel Gheorghe), iar PMP s-a abţinut.