PE avertizează că va bloca un acord Brexit cu Marea Britanie

Coordonatorul şef pentru negocierile privind Brexit din Parlamentul European a avertizat că europarlamentarii se vor opune unui acord cu Marea Britanie.
Guy Verhofstadt, coordonatorul şef al Parlamentului European pentru negocierile legate de Brexit.
Guy Verhofstadt, coordonatorul şef al Parlamentului European pentru negocierile legate de Brexit. (Getty Images)

Guy Verhofstadt a scris în publicaţia The Guardian că premierul britanic Theresa May trebuie să îmbunătăţească oferta sa pentru a proteja drepturile cetăţenilor din Uniunea Europeană.

Fostul premier al Belgiei a declarat că ar trebui creat un mecanism în care Curtea Europeană de Justiţie să joace un rol deplin.

De asemenea, el a avertizat că cetăţenii UE vor deveni cetăţeni de clasa a doua.

Afirmaţiile sale au fost întărite de un coleg parlamentar belgian: Philippe Lamberts din tabăra Verzilor.

“Ceea ce ei numesc o ofertă generoasă nu este de fapt generoasă, atunci când faceţi o comparaţie cu drepturile de care se vor bucura cetăţenii britanici pe continent, drepturi pe care UE le oferă oricăror cetăţeni dintr-o terţă ţară”, a precizat el pentru Euronews.

“Drepturile pe care guvernul britanic este pregătit să le ofere cetăţenilor UE sunt de fapt un fel de cetăţenie de clasa a doua ce poate fi revocată în orice moment în timp. Este ceea ce ei numesc ‘statut de stabilit’, pe care îl poţi câştiga, şi nu uşor, şi după ce îl obţii acesta poate fi revocat”, a adăugat Lamberts.

Damian Green, membru al guvernului premierului May, a negat luni afirmaţiile lui Verhofstadt într-un interviu la un post de radio, cerând liderului liberal să citească propunerea făcută de Londra.

Maria Dermertzis de la think-tank-ul Brugel a avertizat că cetăţenii UE foarte calificaţi vor căuta să lucreze în altă parte dacă problema nu va fi rezolvată.

“Ei vor fi foarte descurajaţi să rămână în Marea Britanie sau să plece în Marea Britanie şi, astfel, cred că acest lucru va avea un impact negativ asupra economiei britanice”, a adăugat ea.

Alte discuţii pentru Brexit urmează să aibă loc în această lună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe