PD anunţă un nou "Pachet social pentru Moldova". Octavian Ţicu: "De unde bani, băieţi?"

Prin anunţarea de pachete sociale pentru Moldova, PDM şi PSRM se pregătesc de alegeri anticipate pentru a scoate definitiv Blocul ACUM din cărţile puterii, consideră deputatul Octavian Ţicu, menţionând că probabilitatea formării unei coaliţii de guvernare între PSRM şi PDM este imposibilă.
Octavian Ţîcu, istoric
Octavian Ţîcu, istoric (Epoch Times România)

Aşa cum ne-a obişnuit deja, conducerea Partidului Democrat a ieşit marţi într-un briefing de presă, anunţând noi proiecte, printre care şi „Pachetul social pentru Moldova” care ar face parte din priorităţile programului de guvernare al democraţilor, asta doar în cazul în care va fi formată o coaliţie majoritară care să voteze noul Guvern.

În aşa-zisul „pachet social de iniţiative care va sta la baza negocierilor cât şi la baza activităţii partidului nostru în perioada imediat următoare, dacă se va forma o coaliţie de guvernare cu participarea democraţilor” se găsesc practic aceleaşi proiecte făcute publice anterior de preşedintele PD, Vlad Plahotniuc.

„Obiectivul principal al PD este îmbunătăţirea vieţii oamenilor prin salarii şi pensii mai bune, noi facilităţi pentru procurarea locuinţelor, sprijin pentru familie şi protecţie socială mai puternică pentru cei defavorizaţi, dar şi proiectele de infrastructură”, a declarat premierul Pavel Filip, în cadrul briefing-ului de presă de la sediul PD.

Acesta a vorbit despre majorarea indemnizaţiei unice la naşterea copilului de la 6303 lei la 10.000 lei, lucru care va putea fi realizat doar în urma modificării câtorva legi şi „cu cât mai repede vom avea o majoritate parlamentară şi un Guvern cu atât mai repede va fi aprobată această iniţiativă”.

Lansarea programului „alocaţii lunare de stat” pentru copiii din Republica Moldova până la vârstă de 18 ani, care va constitui 200 lei, echivalentul a 10 euro, este o altă iniţiativă a democraţilor. „Prima casă 4”, destinat angajaţilor din sectorul privat cărora statul le va oferi până la 50 la sută din valoarea creditului, este un alt proiect anunţat de către Pavel Filip, care specifică totuşi că „mărimea compensaţiei va fi stabilită în funcţie de salariul oficial declarat de către beneficiar”.

Deputatul Blocului ACUM, Octavian Ţicu numeşte „Pachetul social pentru Moldova” - „Grija socială” a Partidului Democrat. Într-un „pamflet care nu neapărat reflectă poziţia Blocului ACUM”, postat pe pagina sa de Facebook, Ţicu a specificat că Partidul Democrat a ieşit cu mai multe iniţiative legislative, sub forma unui „Pachet social pentru Moldova”, care să stea la baza negocierilor politice pentru formarea viitoarei majorităţi parlamentare şi a Guvernului chiar cu o oră înainte de discuţiile care ar fi trebuit să aibă loc între Blocul ACUM şi PSRM.

Octavian Ţicu a ţinut să precizeze că atât socialiştii cât şi democraţii vin cu proiecte de politică socială pro-activă, punctând în acelaşi timp că „asta în condiţiile în care bugetul ţării este varză-varză, iar spre deosebire de PDM, socialiştii nu au nicio posibilitate de constrângere financiară şi economică. De unde bani, băieţi?”.

„PDM şi PSRM se pregătesc de alegeri anticipate pentru a scoate definitiv Blocul ACUM din cărţile puterii. Ambele partide au început Campania electorală, afişând extinse programe sociale fără acoperire economică şi financiară, convocând oameni pe la adunări şi înverziri de spaţii prin teritorii. Probabilitatea unei coaliţii de guvernare între PSRM şi PDM, după declaraţiile făcute de socialişti, este imposibilă. Din contră, poziţia tranşantă a PSRM cu statalitatea, reîntregirea, limba rusă şi orientarea spre Rusia, vine să întărească convingerea că PSRM are altă părere decât Plahotniuc, iar acesta la rândul lui poate manipula Occidentul că este garantul stabilităţii contra acestei „ofensive politice” a socialiştilor.

Dodon prin alegeri anticipate scapă de acuzaţia că ar fi parte a binomului, iar Plahotniuc îi întăreşte acestuia reputaţia de contestatar al traseului european, iar pe sine se poziţionează drept „salvator”. În realitate, Dodon şi socialiştii fac un joc comun cu Plahotniuc, pentru victoria cauzei de la Răsărit, chiar dacă fiecare cu piatra sa în sân, din dorinţa de a câştiga graţiile lui Putin. Pe unde-s tovarăşii experţi, pseudo-experţi şi alte categorii de dat cu părerea, care ne împingeau la alianţe şi coaliţii cu socialiştii?”, se întreabă retoric, la final, Octavian Ţicu.