PCRM a sesizat Curtea Constituţională şi a cerut recuzarea Preşedintelui Curţii

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a depus trei sesizări la Curtea Constituţională cu privire la alegerile din 16 martie prin care se contestă procesul de alegere a şefului statului, stabilirea datei alegerilor preşedintelui, dar şi constituirea Comisiei speciale pentru alegerea preşedintelui.

Sesizările vin deoarece, astăzi, la ora 14.00, magistraţii Curţii Constituţionale trebuiau să se pronunţe, în legătură cu legalitatea scrutinului din 16 martie.

Potrivit deputatului PCRM, Artur Reşetnicov puterea în Moldova a fost uzurpată după 15 ianuarie. Acesta este convins că Parlamentul urmează a fi dizolvat şi trebuie organizate alegeri anticipate.

"PCRM a sesizat Curtea Constituţională şi a contestat trei hotărâri ale Parlamentului: hotărârea privind stabilirea datei alegerii scrutinului prezidenţial; hotărârea privind crearea Comisiei speciale pentru alegerea şefului statului, precum şi rezultatele scrutinului din 16 martie. Solicităm ca aceste trei hotărâri să fie declarate neconstituţionale", spune Reşetnicov.

Potrivit Publika.TV, deputatul mai afirmă că Partidul Comuniştilor se pregăteşte să prezinte argumente bine întemeiate în faţa instanţei, iar această acţiune este rezultatul marşului social de vineri.

În acelaşi timp, expertul în drept constituţional, Nicolae Osmochescu este convins că pe data de 16 martie nu a avut loc nicio abatere de la normele stipulate în Constituţie.

"Ceea ce a invocat PCRM după alegeri este o demagogie copilărească. Cele trei hotărâri nu pot fi contestate la Curtea Constituţională. Curtea urmează să respingă din start contestaţia, din lipsă de temei. Dacă PCRM a avut ceva de spus, trebuia să participe la şedinţa Parlamentului", a precizat expertul.

Şi preşedintele Comisiei juridice a parlamentului, Victor Popa, a calificat această contestaţie ca nefondată. El a adăugat că PCRM caută un motiv să nu revină în parlament, după o perioadă de mai bine de o lună de boicot faţă de şedinţe legislativului. Curtea Constituţională urmează să decidă astăzi în privinţa validării mandatului de preşedinte şi să se pronunţe în privinţa contestaţiei comuniştilor, scrie agenţia ARENA.

Totodată, în debutul şedinţei de astăzi a Curţii Constituţionale, deputatul comunist Sergiu Sârbu a cerut recuzarea preşedintelui Înaltei Curţi, Alexandru Tănase.

Conform opiniei deputatului comunist, Alexandru Tănase nu poate să participe la şedinţa Curţii de validare a alegerilor prezidenţiale, întrucât a acordat recent un interviu, în care a explicat procedural cum va avea loc învestirea noului preşedinte şi în acest mod ar fi sugerat decizia ce urmează să fie emisă de magistraţi.

După ce s-au retras pentru deliberări, magistraţii au anunţat că demersul de recuzare se respinge întrucât nu există motive.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe