Paypal, Symantec atacate de ziua Guy Fawkes

Membri şi suporteri ai grupului de hackeri Anonymous, împreună cu poliţia în faţa Parlamentului britanic, 5 noiembrie 2012, Londra
Membri şi suporteri ai grupului de hackeri Anonymous, împreună cu poliţia în faţa Parlamentului britanic, 5 noiembrie 2012, Londra (Matthew Lloyd / Getty Images)

Site-urile Paypal, Symantec şi multe altele au fost sparte, iar informaţiile legate de conturile utilizatorilor şi angajaţilor au fost publicate online, pentru a coincide cu Ziua Guy Fawkes, 5 noiembrie, dar au existat alte rapoarte conform cărora paypal ar fi fost cruţat de un atac cibernetic şi Anonymous nu ar fi compromis Symantec.

Numeroase rapoarte mass-media au relatat că grupul de hackeri Anonymous ar fi fost în spatele aparentelor atacuri, după ce grupul le-a revendicat prin intermediul contului său de Twitter.

Prin intermediul contului său de Twitter, Anonymous a "sărbătorit" Ziua Guy Fawkes, care îşi are originea în Regatul Unit. Ziua Guy Fawkes provine de la Guy Fawkes, care a fost arestat pe 5 noiembrie 1605, în timp ce păzea explozibilii plasaţi sub Camera Lorzilor, într-un complot pentru a-l ucide pe regele James I.

În cartea de benzi desenate şi filmul "V de la Vendetta", Guy Fawkes a fost transformat într-un fel de anti-erou care se ridică împotriva tiraniei guvernului, iar masca purtată de el a devenit un simbol al mişcării Anonymous.

"Paypal a fost spart de Anonymous reprezentând protestul nostru cu ocazia zilei de 5 noiembrie", a declarat grupul pe Twitter.

A fost raportat de The Next Web că un server Paypal a fost compromis şi că hackerii au furat circa 28000 de nume de utilizator şi parole. Lista de nume a fost publicată pe site-ul Private Paste şi a fost înlăturată de atunci.

Anuj Nayar, şeful departamentului de relaţii publice al Paypal, a declarat luni prin intermediul contului de Twitter că firma "investighează acest lucru, dar până în prezent nu a reuşit să găsească nicio dovadă care să valideze această afirmaţie."

Nayar a mai spus că Paypal nu a fost ţinta atacului şi că mesajele Anonymous de pe Twitter s-au bazat pe o poveste incorectă. Povestea a fost citată într-un număr de alte rapoarte mass-media.

Anul trecut, Anonymous a încercat un atac DDoS (distributed denial-of-service) împotriva Paypal, Mastercard şi Visa, pentru că şi-au retras sprijinului pentru site-ul web anti-secrete Wikileaks.

Hack the Planet, sau HTP, a susţinut luni că a spart producătorul de software anti-virus Symantec, potrivit Cyber ​​War News. Acelaşi site-ul a declarat anterior că a vizat şi Paypal, dar a susţinut apoi că s-a înşelat.

"Chiar dacă publicarea informaţiilor poartă marca HTP, alte surse media au raportat că aceste două atacuri au fost efectuate de Anonymous", a spus acesta. Dar a adăugat că Symantec "a fost de asemenea atacat" şi că baza sa completă de date a fost publicată, inclusiv informaţiile legate de conturile aparţinând unui număr de aproximativ 4.000 de angajaţi ai Symantec şi firmelor conexe.

Anonymous Australia a declarat că "celelalte surse media se înşeală" pentru că Anonymous a atacat Paypal "separat de HTP."

Site-urile aparţinând NBC, Lady Gaga şi guvernului australian au fost, de asemenea, sparte, a raportat BBC.

Anonymous a planificat luni şi o seară de marş de la Catedrala Sf. Paul către Casa Parlamentului din Londra, făcând parte tot din protestul cu ocazia zilei Guy Fawkes.

"Aceasta este piesa centrală a unei operaţiuni Anonymous la nivel mondial care denotă putere şi solidaritate, un avertisment pentru toate guvernele din întreaga lume că dacă vor continua să încerce să cenzureze, taie, întemniţeze sau să reducă la tăcere lumea liberă sau accesul gratuit la internet, ele nu vor mai fi guvernele noastre pentru multă vreme", scrie pe pagina de Facebook operată de grup. "Schimbarea vine."