Pavel Filip: Neutralitatea R. Moldova a fost impusă de conflictul din Transnistria

Dialogul RM cu UE stagnează, de aceea guvernanţii vorbesc despre NATO. Alegerea oficialilor de a vorbi cu un actor extern sau altul răspunde necesităţilor agendei de partid, afirmă Dionis Cenuşă.
Republica Moldova
Republica Moldova (facebook.com)

Premierul moldovean Pavel Filip a declarat joi, 18 octombrie, în cadrul unei întrevederi la Chişinău cu preşedinta Adunării Parlamentare NATO Rasa Jukneviciene că neutralitatea i-a fost impusă Republicii Moldova de implicarea forţelor militare ruse în conflictul din Transnistria.

”Aceste forţe, din păcate, până astăzi nu au plecat de pe teritoriul ţării în ciuda apelurilor noastre repetate şi a comunităţii internaţionale dar şi a angajamentelor Federaţiei Ruse. Faptul că Republica Moldova prin Constituţia sa este o ţară neutră nu înseamnă că ne dorim să fim o ţară izolată”, a adăugat Pavel Filip.

Preşedintele Adunării Parlamentare NATO, Rasa Jukneviciene, a menţionat că instituţia poate pune la dispoziţia R. Moldova expertiza şi experienţa necesare pentru a face faţă noilor riscuri şi provocări din regiune, în special cele legate de implicarea Federaţiei Ruse.

În context, analistul politic Dionis Cenuşă constată că atunci când dialogul cu UE stagnează, exponenţii guvernării de la Chişinău vorbesc mai mult despre NATO sau se lansează în mesaje pozitive vizavi de Rusia şi invers. ”Aşa o coincidenţă nemaipomenită.”

”Guvernarea preia conceptul de politică multuvectorială de la preşedintele Dodon şi PSRM, la fel ca şi lozinca pro-Moldova. Alegerea guvernării de a vorbi cu un actor extern sau altul răspunde la necesităţile agendei de partid. Acest lucru explică volatilitatea retoricii externe”, a conchis Dionis Cenuşă.

Republica Moldova este membru-asociat al Adunării Parlamentare a NATO din noiembrie 1994.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe