Pavel Filip: Moldova nu va primi în acest an bani de la Uniunea Europeană

Guvernarea de la Chişinău era sigură că va primi banii europeni, dar recent, premierul Pavel Filip a afirmat că aceşti bani nu vor ajunge în Moldova, cel puţin în acest an, din cauza restanţelor.
Pavel Filip, prim-ministrul Republicii Moldova
Pavel Filip, prim-ministrul Republicii Moldova (gov.md)

Prim-ministrul moldovean, Pavel Filip a recunoscut că Moldova nu va primi în acest an mult-aşteptata tranşă din acordul de 100 de milioane de euro cu Uniunea Europeană (UE), deoarece nu a îndeplinit cerinţele convenite în schimbul ajutorului financiar.

Cu toate că iniţial erau siguri că vor primi banii europeni, criticându-i chiar pe cei care afirmau că aceşti bani nu vor ajunge în Moldova, iată că autorităţile de la Chişinău s-au trezit că nu vor „primi bani în 2017, dar cu siguranţă îi vom primi anul viitor”, a dat asigurări în faţa jurnaliştilor, premierul Filip, adăugând că Moldova trebuie să îndeplinească 30 de criterii pentru deblocarea finanţării, notează agerpres.ro citat de unimedia.info.

Cu o replică în acest sens a venit pe pagina sa de Facebook, fostul premier, Ion Sturza, care îi sugerează lui Pavel Filip să coboare „şi la noi, muritorii de rând cu ceva explicaţii mai pe înţelesul tuturor”, făcând referire la faptul că declaraţiile lui Filip apar indirect în presa moldovenească, fiind citate surse externe.

„S-a terminat "succesul"? S-a materializat "mixtul"? Nu s-a "găsit miliardul"? S-a "îmbrăţişat" opoziţia în extaz? Nu se respectă drepturile omului? Libertăţile şi legea? S-a "centralizat" corupţia? Care sunt cerinţele UE neîndeplinite? În realitate, banii s-au "dus" cu gondola de la Veneţia. I-am sfidat pe europeni pe gratis. Personal, regret acest incident nefericit pentru moldoveni”, a scris Ion Sturza.

Amintim că în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului European din 3 octombrie 2017, a fost discutată situaţia Republicii Moldova, derapajele autorităţilor moldoveneşti de la principiile democratice şi necesitatea condiţionalităţilor pentru acordarea sprijinului financiar. Tot atunci, europarlamentara Monica Macovei, a declarat că politicienii din Moldova trebuie să înceteze cu ipocrizia, iar sprijinul financiar să fie condiţionat „de respectarea principiilor democratice şi de a nu fura din banii de la Uniunea Europeană”. Tot atunci s-a decis condiţionarea prin vot a fondurilor către Moldova prin respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia de către autorităţile de la Chişinău, subliniindu-se faptul că Moldova creşte pe bani europeni, nu pe banii lui Plahotniuc, Dodon sau Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe