Patru români vor traversa Oceanul Atlantic într-o barcă cu vâsle. Şi tu poţi fi unul dintre ei! (Video)

Trei români se pregătesc pentru aventura vieţii lor: vor vâsli 5200 de kilometri pe Oceanul Atlantic, în cea mai dură cursă de canotaj. Cei trei caută încă o persoană care să fie alături de ei când vor înfige drapelul românesc în Antigua.
Andrei Roşu
Andrei Roşu (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Patru români vor traversa Oceanul Atlantic într-o barcă cu vâsle. Cursa va avea loc în decembrie 2017, însă participanţii vor începe să se pregătească de pe acum pentru competiţia ce le va testa nu doar capacităţile fizice ci şi voinţa, curajul şi spiritul de echipă. Temerarii ce se vor încumeta la această aventură sunt Andrei Roşu, ultra-maratonist şi deţinător a mai multor recorduri, medicul Vasile Oşean şi fostul canotor Emil Curteanu. Echipa va fi completată cu un al patrulea membru, ce va fi ales în urma unui concurs.

Andrei Roşu, Vasile Oşean şi Emil Curteanu.
Andrei Roşu, Vasile Oşean şi Emil Curteanu. (GMP)

"Îl căutăm pe cel de al patrulea. Nu trebuie să fie superman, nici noi nu suntem supermani, suntem oameni cu familie, cu cariere. Vrem să fie Om, cu O mare şi să aibă motivaţie puternică, pentru că atunci când ajungi într-o furtună puternică, în largul oceanului, este bine să ai o motivaţie puternică.", a declarat Andrei Roşu, cel ce a avut iniţiativa înscrierii unei echipe de români în această competiţie, în cadrul unei conferinţe de presă organizată maţi în The Harbour, Bucureşti.

Pe lângă dorinţa de a flutura drapelul românesc la Antigua (punctul terminus al competiţiei), participanţii îşi doresc să sprijine strângerea de fonduri pentru realizarea unui campus socio-medical la Adunaţii Copăceni, campus destinat copiilor diagnosticaţi cu boli rare sau limitatoare de viaţă.

Cursa

Considerată cea mai dură cursă de canotaj din lume, Talisker Whisky Atlantic Challenge, adună echipe din toată lumea într-o cursă de strângere de fonduri pentru mediu, sănătate, copii defavorizaţi sau dezastre naturale.

Competiţia constă în traversarea Oceanului Atlantic pe distanţa dintre La Gomera (Insulele Canare) şi Antigua cu o barcă cu vâsle. Distanţa pe care o parcurg temerarii este de 5200 de kilometri. Competiţia a avut loc prima dată în 1997 şi participă echipe din toată lumea. Anul trecut în cursă s-au înscris 26 de echipaje, campionii terminând traversarea într-un timp record, de 37 de zile. În medie, traversarea oceanului durează circa 60 de zile, timp în care participanţii vor trebui să depăşească o serie de probleme, greu de imaginat în condiţii de normalitate.

Cea mai mare greutate cu care se vor confrunta competitorii va fi privarea de somn. Timp de circa 60 de zile cât se estimează că va dura traversarea, membrii echipei vor avea program de 2 ore vâslit şi două ore de somn din care vor trebui să rupă timp şi pentru a verifica echipamentul de navigaţie etc.

O altă problema va fi alimentaţia. Hrana va fi strict raţionalizată, consumul minim obligatoriu de calorii fiind 6000/zi de persoană. De altfel, fără a face dovada că ai această cantitate de hrană la tine, participanţii nu sunt lăsaţi să plece peste ocean. Recomandarea organizatorilor este să se consume 8000 de calorii pe zi. Deşi pare enorm, în fapt este foarte puţin. Având în vedere efortul fizic şi mental uriaş, corpul unui participant consumă în medie 10.500 calorii pe zi. Astfel, la finele unei astfel de curse, sportivul pierde între 10 şi 15 kilograme, a declarat cel de al doilea membru al echipei, Vasile Oşean, medic în medicină sportivă.

În topul impedimentelor se va regăsi şi fi lipsa de confort, practic 4 persoane urmând să împartă o barcă de doar câţiva metri pătraţi. "Pe o scară a confortului de la 1 la 10, confortul nostru va fi la -1", a declarat Andrei Roşu.

Barca cu vâsle a echipei
Barca cu vâsle a echipei (GMP)

Pe lângă privarea de somn, hrană puţină, spaţiul extrem de limitat, participanţii vor avea de suferit şi leziuni din pricina contactului permanent cu apă sărată, lucru pe care Vasile Oşean va încerca să-l ţină sub control.

Echipa

Cel căruia i-a venit ideea participării la această competiţie este Andrei Roşu, acum în vârstă de 40 de ani, care s-a apucat de sport în urmă cu doar 7 ani, pentru a fi un exemplu pentru băieţelul sau. Şi cum să fii un model nu este ceva ce se face timp de o săptămână după care renunţi, din corporatist comod care-şi găsea scuze să se complacă în efort, Roşu a ajuns acum sportiv de anduranţă, blogger şi scriitor inspiraţional, coach, speaker motivaţional, percuţionist amator, organizator de evenimente caritabile, susţinător de proiecte sociale şi deţinător de câteva recorduri naţionale şi mondiale.

În cei 7 ani de sport, Andrei Roşu a alergat într-un maraton la Polul Nord. Au urmat apoi alte 7 maratoane şi 7 ultra-maratoane pe 7 continente, premiate cu un loc în Cartea Recordurilor, după care a descoperit ciclismul şi înotul şi a început să participe la ultra-triatloane. În 2015, a parcurs un traseu de la Londra la Paris, compus din 140 de km de alergare, aproximativ 50 de km de înot şi încă 300 de km cu bicicleta, devenind astfel primul român care a traversat înot Canalul Mânecii.

Între timp sportivului i s-a născut şi o fetiţă, aşa că este tată model pentru doi copii.

Ideea de a participa la Atlantic Challenge i-a venit lui Andrei în 2011, după ce la un maraton, pe Everest a întâlnit nişte britanici care participaseră la această competiţie. Povestirile acestora l-au încântat, aşa încât s-a apucat să înveţe să înoate, a făcut cursuri de navigaţie, iar apoi i-a cooptat alături pe Vasile Oşean, cel care i-a vindecat un blocaj de şold, şi pe Emil Curteanu.

Vasile Oşean este coordonator la Clinica MedySportLine, se ocupă împreună cu echipa sa, de recuperare medicală (deficienţe posturale, deficienţe post accidentări, hernii de disc, post intervenţii chirurgicale şi afecţiuni ortopedice şi neurologice) consultanţă medicală pentru susţinerea efortului fizic intens (sportivi de performanţă şi amatori) şi refacerea fizică şi psihică post efort fizic intens.

Din 2006 activează ca medic al loturilor naţionale de: atletism, canotaj, baschet, respectiv medic personal sportivi: tenis, lupte, fotbal, handbal etc. practicând cu pasiune medicina sportivă (dirijarea antrenamentelor, nutriţiei şi refacerii pentru atingerea şi depăşirea limitelor fizice şi psihice).

După ce ani de zile a ajutat sportivi de top, Oşean consideră acum că a venit vremea să facă un pas în faţă şi să obţină şi el marea performanţă.

"Pentru mine, Atlantic Challenge este o provocare extremă întrucât mă forţează să-mi găsesc zi de zi timp şi pentru propria persoană. Punând pasiune în tot ceea ce fac, m-am hotărât, întrucât nu vreau să iau din timpul dedicat altor persoane, să îmi desfăşor antrenamentele în timpul săptămânii în intervalul 05.30 – 07.30 am, urmând să completez planul de antrenament în weekend. Ambiţia mea este să termin în echipă competiţia Atlantic Challenge.”, declară Oşean.

Emil Curteanu are 50 de ani, deţine o firmă de import şi distribuţie şeminee şi a fost multiplu campion la canotaj. A practicat intens canotajul timp de 11 ani. Datorită faptului că a trebuit să-şi împartă timpul între canotaj şi facultate, până la 23 de ani a putut participa mai mult la campionatele naţionale renunţând astfel la campionatele europene şi chiar mondiale. Deţine 23 titluri de campion naţional şi este multiplu campion balcanic.

După o absenţă totală şi pentru o perioadă lungă de timp, de aproximativ 20 de ani, îndemnat de fiul său Andrei (20 ani), Emil reîncepe să introducă mişcarea în viaţa sa.

“Pe lângă provocarea personală, participarea la Atlantic Challenge este şi un prilej de a mă întoarce la vechea mea dragoste: canotajul. Fiul meu, Andrei mă motivează şi mă susţine să mă aventurez în “Cea mai grea cursă de canotaj din lume”. Mă voi implica inclusiv în partea de antrenamente şi voi investi în acest proiect toată experienţa mea în canotaj.

Îmi doresc să fim o echipă unită, să devenim o adevărată familie şi să fim cu toţii pe aceeaşi lungime de undă atât în perioada de antrenamente cât şi pe perioada cursei.

Referitor la cursa efectivă recunosc faptul că resimt o oarece teamă şi disconfort raportat la spaţiul foarte îngust pe care îl vom avea la dispoziţie pentru dormit dar şi privarea de intimitate.”, declară Curteanu.

Se caută al patrulea

Cel de al patrule membru al echipei va fi selectat în urma unui concurs ce se va desfăşura conform următoarelor etape.

30 mai 2016 – 15 iunie 2016 : înscrieri potenţiali participanţi

16 iunie 2016 – 24 iunie 2016 : selecţie 10 semifinalişti

25 iunie 2016– 1 august 2016 – probe semifinalişti

15 august 2016 selecţie 3 finalişti

Cei trei finalişti se vor antrena alături de echipă dar, în cele din urmă, doar unul va pleca pe Atlantic. De ce trei finalişti? Pentru a evita riscul că dacă cineva se accidentează, se răzgândeşte, păţeşte ceva, să nu existe formula de 4 care să plece pe ocean.

Calităţile pe care trebuie să le aibă cei ce se înscriu sunt: persoană activă, cu rezistenţă fizică şi psihică ridicată; să aibă disponibilitate pentru antrenamente (inclusiv în deplasare), perioada iunie 2016 – noiembrie 2017; să aibă disponibilitate de participare la cursa Atlantic Challenge: decembrie 2017- februarie 2018; să fie persoane motivate, ambiţioase, curajoase şi determinate să încheie cursa.

Nu în ultimul rând, persoana selectată va trebui să fie implicată în acţiunile pentru adunarea fondurilor pentru cauza socială, a echipei, respectiv strângerea de fonduri pentru HOSPICE Casa Speranţei. Acest proiect îşi propune să asigure 400 de internări în zona de paturi, 2000 de vizite de evaluare, tabere pentru 300 de copii, consiliere pentru 600 de membri ai familiilor pacienţilor, pregătirea a 250 de specialişti. Mai multe informaţii despre cum puteţi sprijini, aici

Regulamentul de concurs poate fi consultat aici

Partener oficial al echipei de români este Kaufland România.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne