Patru profesori numiţi în componenţa CSM. Litvinenco: PSRM şi PDM şi-au luat ”pârghiile” negociate

Consiliul Superior al magistraturii de la Chişinău
Consiliul Superior al magistraturii de la Chişinău (crjm.org)

Parlamentul de la Chişinău a aprobat, marţi, 17 martie, hotărârea cu privire la numirea în calitate de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru un mandat de patru ani a profesorilor de drept titulari: Carolina Ciugureanu-Mihailuţă, Elena Belei, Valentina Coptileţ, Ion Creţu.

„Cei patru candidaţi au acumulat cele mai multe puncte în cadrul concursului public cu privire la funcţia de membru al CSM”, se arată într-un comunicat al Parlamentului.

Parlamentarii din opoziţie au ţinut să atenţioneze că PSRM şi PDM şi-au desemnat câte doi membri în CSM pentru a păstra şi apăra un set de interese de grup care nu au nicio legătură cu interesul naţional, mizele concursului „mimat” fiind apărarea intereselor celor „care refuză cu îndârjire să permită justiţiei să se autoreformeze”.

Deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău a menţionat că numirea membrilor CSM, este rezultatul unor „decizii politice regretabile care i-au permis lui Dodon şi celor din anturajul lui să-şi intabuleze pe nume propriu întreaga justiţie din Republica Moldova”.

După ce pe timp de ”ciumă” au instituţionalizat coaliţia ”COVID-19”, marţi au legalizat târgul legat de partajarea membrilor CSM – doi din partea PSRM, doi din partea PDM, a ţinut să sublinieze deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

„Consens, integritate, meritocraţie, recomandările partenerilor? Nici vorbă. Important e ca fiecare componentă să-şi ia 'pârghiile' pe care le-au tot negociat…”, a concluzionat parlamentarul.

Potrivit unei iniţiative legislative care nu a fost aprobată de Parlament, Sergiu Litvinenco prevedea ca membrii CSM din rândul profesorilor de drept titulari să fie selectaţi de o comisie specială apolitică şi nu de Comisia juridică a Parlamentului pentru a fi respectate cerinţele Comisiei de la Veneţia care a propus numirea acestora prin votul a 2/3 din totalul deputaţilor, sau instituirea unei comisii independente.