Patru ONG-uri, nemulţumite de cei care s-au făcut "scutul trustului Intact împotriva legii". Iohannis, cap de listă

Modul în care au reacţionat unii dintre politicienii noştri - în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis - în scandalul declanşat de evacuarea Antenelor din sediul de la Băneasa a stârnit revolta unei părţi a societăţii civile.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Am luat act cu indignare de concertarea mai multor factori instituţionali şi politici împotriva executării legale şi legitime a unei hotărâri judecătoreşti definitive, nepusă în execuţie din august 2014, au transmis, în cadrul unui comunicat de presă, Grupul pentru Dialog Social, Freedom House România, Expert Forum şi Centrul Român de Politici Europene.

Cele patru organizaţii denunţă "încercarea unor politicieni de a lega acţiunea de recuperare a ANAF de o presupusă limitare a libertăţii presei".

"Televiziunilor din trustul Intact Media Group nu li s-a retras licenţa de funcţionare, iar timpul scurs din august 2014 ar fi fost suficient pentru găsirea unui alt sediu pentru studiouri. Notificarea "evacuării voluntare" poate fi contestată în justiţie, televiziunile grupului Intact având astfel la dispoziţie timp suficient pentru o mutare.

Organizaţiile semnatare îşi exprimă indignarea cu privire la hotărârea Senatului României de a-l fi convocat pe primul-ministru, d-l Dacian Cioloş, pentru "a da explicaţii", pe data de 17 februarie. Nu există niciun temei legal pentru ca Senatul (sau Parlamentul) să exercite presiuni pentru a determina nerespectarea aplicării unei legi", au subliniat ONG-urile.

În acelaşi timp, organizaţiile şi-au exprimat consternarea faţă de reacţia de miercuri a preşedintelui Klaus Iohannis care a susţinut că libertatea de exprimare a presei nu poate fi suprimată pentru "banale motive administrative".

"În primul rând, cred că libertatea de exprimare în media nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative. În al doilea rând, această abordare heirupistă a ANAF mi se pare cel puţin nepotrivită, dacă nu discutabilă. În fine, am constatat din discuţiile pe care le-am avut că există deschidere la factorii de decizie şi, cu siguranţă, prin discuţii aşezate şi calme, până la urmă se găsesc soluţii convenabile", a declarat atunci Iohannis.

În opinia ONG-urilor, preşedintele României a omis să susţină legalitatea acţiunii statului în punerea în execuţie a unei hotărâri judecătoreşti, bagatelizînd-o şi depreciind-o. Prin declaraţia sa, practic, Iohannis:

1. a subminat autoritatea statului român;

2. a sugerat că legea nu e egală pentru toţi;

3. a părut să aibă în vedere interesele unui grup infracţional mai curând decât interesul public;

4. a subminat lupta anticorupţie, care rămâne incompletă dacă averile dobândite fraudulos nu sunt confiscate;

5. a abătut atenţia de la problema reală a întârzierii recuperării prejudiciului unor infracţiuni (60 de milioane de euro) şi a confiscării produselor acestor infracţiuni la problema – falsă în acest caz – a limitării libertăţii presei.

"Susţinem poziţia corectă adoptată recent de Consiliul Suprem al Magistraturii, susţinem poziţia corectă a primului ministru, aşa cum a apărut ea în discursul iniţial ţinut în Senat. Susţinem cu toată puterea orice luări de poziţii ale unor partide, organizaţii şi cetăţeni care nu acceptă ca România să redevină terenul de acţiune al unor grupuri infracţionale organizate.

Solicităm oamenilor politici ca, înainte de orice, să-şi onoreze jurământul solemn de a respecta Constituţia şi legile ţării", au subliniat Grupul pentru Dialog Social, Freedom House România, Expert Forum şi Centrul Român de Politici Europene.