Patru formaţiuni cer amânarea alegerilor locale şi verificarea listelor de semnături

Mai multe formaţiuni i s-au adresat premierului Cioloş şi Birourilor Electorale cerând o competiţie electorală corectă.
Stampila de vot pentru alegeri
Stampila de vot pentru alegeri (youtube.com)

M10, 200 pentru Bucureşti, Noua Republică, Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor şi Uniunea Creştin Democrată din România au depus astăzi, miercuri, la Palatul Victoria, o solicitare adresată premierului Cioloş prin care cer modificarea calendarului alegerilor locale. În plus cele patru formaţiuni au depus o sesizare către Biroul Electoral Central cu privire la reverificarea listelor de semnături depuse de toţi candidaţii din Bucureşti, pe motiv că există suspiciuni că acestea ar fi falsificate.

"Ne întrebăm cum pot astfel de partide şi astfel de candidaţi, care intră în cursa electorală cu semnături de susţinere asupra cărora există suspiciuni că au fost falsificate, să reprezinte cu responsabilitate şi în mod onorabil cetăţenii, să gestioneze banii publici în mod cinstit şi transparent, şi să pună interesul public, al cetăţenilor deasupra intereselor personale şi de grup.

Facem apel la toţi candidaţii înscrişi în cursa electorală în Bucureşti şi în ţară să nu gireze un proces electoral care porneşte din start cu suspiciuni grave de fraudă.", scriu pe Facebook reprezentanţii M10.

Cele patru formaţiuni cer, în sesizarea adresată Biroului Electoral Central (BEC), următoarele:

(1) reverificarea sistematică (inclusiv prin sondaj) sub aspectul veridicităţii a tuturor listelor de semnături depuse în Bucureşti de partidele politice şi candidaţii la alegerile locale din 5 iunie 2016.

(2) comunicarea publică de către BEC a modalităţii prin care Birourile Electorale de Circumscripţie din Bucureşti efectuează controlul şi validarea datelor înscrise în listele de semnături pentru a asigura veridicitatea acestora, mai exact cum îşi duc la îndeplinire obligaţia explicită în acest sens stipulată de legea 115/2015, art. 52 alin. (1): “Biroul electoral de circumscripţie examinează respectarea condiţiilor legale pentru ca o persoană să poată candida, respectarea condiţiilor de fond şi de formă ale listelor de candidaţi, precum şi ale listei susţinătorilor”.

(3) sesizarea de urgenţă a organelor de urmărire penală abilitate, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri oficiale, uz de fals şi fraudarea procesului electoral.

(4) aplicarea tuturor sancţiunilor ce se impun de către Birourile Electorale de Circumscripţie din Bucureşti, conform obligaţiilor legale ce le revin.

"M10, 200 pentru Bucureşti, Noua Republică, Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor şi Uniunea Creştin Democrată din România consideră că orice proces electoral trebuie să se desfăşoare corect şi transparent, să ofere şanse egale tuturor competitorilor electorali, frauda electorală fiind cea mai gravă formă de dispreţ la adresa cetăţenilor.", mai precizează M10.

Reamintim că şi Iniţiativa România a adresat o cerere similară către Birourile Electorale din Bucureşti, acestea declinându-şi competenţa şi responsabilitatea. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne