Patru ani cu executare pentru fostul primar al Iaşului, Gheorghe Nichita

Acuzat că a primit mită pentru a favoriza câştigarea unei licitaţii, Gheorghe Nichita a fost condamnat la patru ani de închisoare. Sentinţa poate fi însă atacată.
Liviu Dragnea, Semnarea contractelor de finanţare din fonduri europene.  În imagine, Gheorghe Nichita, Liviu Dragnea şi Cristian Adomniţei
Liviu Dragnea, Semnarea contractelor de finanţare din fonduri europene. În imagine, Gheorghe Nichita, Liviu Dragnea şi Cristian Adomniţei (Epoch Times România)

Fostul primar al municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a fost condamnat luni de Tribunalul Bucureşti la 4 ani închisoare cu executare pentru luare de mită. De asemenea, instanţa a dispus confiscarea sumei de 71.214 lei de la Gheorghe Nichita, bani primiţi ca mită de fostul edil.

În acelaşi dosar, omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu a fost condamnat la 8 luni închisoare cu suspendare pentru dare de mită.

Decizia nu este definitivă.

Reamintim că potrivit procurorilor DNA, în vara anului 2013, în contextul implementării proiectului "Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iaşi" vizând fluidizarea traficului rutier şi pietonal, precum şi scăderea gradului de poluare, finanţat din fonduri europene, Nichita Gheorghe, în calitate de primar al municipiului Iaşi, cu intenţie, a pretins, în mod direct, de la Mardarasevici Iulius Gabriel, şi în mod indirect, inculpatului Urdăreanu Tiberiu, un procent de 10% din valoarea contractului, pentru a agrea câştigarea licitaţiei de către asocierea UTI – IBC şi semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum şi pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiţii.

Acest lucru a avut la bază o înţelegere anterioară între inculpaţii Nichita Gheorghe, Mardarasevici Iulius Gabriel (pentru IBC) şi Urdăreanu Tiberiu (pentru UTI), aceştia din urmă efectuând, cu sprijinul inculpatului Tănăsescu Mihail şi a unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi daţi cu titlu de mită).

De asemenea, demersurile au constat şi în elaborarea şi, ulterior, decontarea unor facturi pentru situaţii de lucrări conţinând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iaşi, mai arată procurorii.

Astfel, în perioada august 2013 - începutul anului 2015, Gheorghe Nichita a primit foloase materiale constând în:

- o parte din suma totală promisă, de 10% din valoarea contractului atribuit, respectiv 3.632.106 lei (colectată prin depunere în contul firmei IBC);

- beneficii constând în achiziţionarea unor echipamente electronice, în valoare de 20.000 lei;

- plata, în cursul anului 2014, a serviciilor de cazare prilejuite de efectuarea, de către Nichita Gheorghe şi alţi angajaţi ai primăriei, împreună cu oameni de afaceri, între care şi inculpatul Mardarasevici Iulius Gabriel, în China- Beijing şi Hong Kong, în valoare de 28.364 lei;

- beneficii constând în reduceri de 30-40% (în total circa 15.100 lei) din preţurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din Bucureşti.

Totalul sumelor şi al beneficiilor primite cu titlu de mită de către Gheorghe Nichita este de 3.693.710 lei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne