Patrick Shanahan, alesul lui Trump pentru şefia Pentagonului, se retrage din cursă

Patrick Shanahan
Patrick Shanahan (Tom Brenner/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a anunţat că secretarul interimar al Apărării, Patrick Shanahan, îşi retrage nominalizarea pentru a conduce Pentagonul, potrivit RFE/RL.

Shanahan “a decis să nu continue demersurile de confirmare la şefia Pentagonului pentru a se putea dedica mai mult familiei”, a susţinut Trump într-un mesaj postat marţi pe Twitter.

Preşedintele a scris într-o postare separată că secretarul armatei Mark Esper va fi noul secretar interimar al Apărării.

Ulterior, Trump a declarat reporterilor că probabil îl va nominaliza pe Esper ca secretar permanent al apărării, acesta urmând să devină succesorul oficial al generalului Jim Mattis, care a demisionat la începutul acestui an.

De asemenea, Trump a declarat reporterilor că nu i-a cerut lui Shanahan să renunţe la poziţia sa.

Funcţia de şef al Pentagonului nu a fost ocupată permanent de când Mattis s-a retras în luna ianuarie după o serie de neînţelegeri politice cu Trump.

Trump a anunţat în luna mai că îl va nominaliza pe Shanahan pentru postul vacant, însă procesul de nominalizare oficială din Senat a fost amânat.

Anunţul făcut marţi de Trump are loc într-un moment de tensiuni tot mai mari în Orientul Mijlociu.

Anterior, marţi, publicaţia USA Today a raportat că FBI investighează o dispută din 2010 în care Shanahan şi soţia sa de la acea vreme s-au acuzat reciproc de atac fizic.

De asemenea, la câteva minute după anunţul lui Trump, publicaţia The Washington Post a publicat un interviu cu Shanahan în care el a menţionat un incident din 2011, în care fiul său adolescent la acea vreme, aparent şi-a lovit mama cu o bâtă de baseball, fracturându-i craniul.