Pastele nu îngraşă dar sunt benefice în dietă

Spaghete
Spaghete (pixabay.com)

Paste cu suc de roşii, cu pesto, cu legume, cu peşte... persoanele cărora le plac pastele pot fi fericite! Potrivit unui studiu recent, efectuat de către Istituto Neurologico Mediterraneo Neuromed de Pozzilli (Isernia), Italia – un Institut de Spitalizare şi Îngrijire Ştiinţifică (I.R.C.C.S. în italiană) – pastele, o specialitate a gastronomiei italiene prin excelenţă (cu excepţia pizzei, normal!) şi un aliment de bază din dieta mediteraneană, nu îngraşă. Dimpotrivă, persoanele care consumă paste cu moderaţie, aproximativ 50 de grame pe zi - tind să fie mai slabe şi mai în formă decât cele care limitează consumul lor.

Acesta este rezultatul care reiese din studiul - în care au fost folosite date de la două proiecte de cercetare mari, Moli-sani şi INHES (Italian Nutrition & Health Survey) - care analizează beneficiile dietei mediteraneene şi în care au fost examinate obiceiurile alimentare şi de formă fizică a mai mult de 23.000 de persoane din toată Italia.

Experţii Institutului Neuromed au analizat în detaliu dimensiunile corporale ale participanţilor: greutatea, înălţimea, indicele de masă corporală (IMC) – raportul dintre greutate şi înălţime utilizat pentru a determina dacă o persoană este obeză, spre exemplu - şi le-au confruntat cu obiceiurile lor alimentare. Rezultatele arată cum consumul de paste nu este legat de creşterea greutăţii corporale, ci contrar a ceea ce se spunea până acum, cei care mănâncă paste în mod normal au un IMC şi o circumferinţă abdominală mai mici, mai ales în cazul femeilor.

„Contrar a ceea ce mulţi oameni cred, consumul de paste nu este asociat cu creşterea în greutate. Datele arată cum consumul de paste, bazat pe cerinţelor fiecărui individ, contribuie la menţinerea unui indice de masă corporală sănătos şi unei circumferinţe mai mici a taliei", spune George Pounis, unul dintre autorii studiului.

Dar acest lucru nu înseamnă că pastele conţin formula magică pentru a rămâne slab. Motivul este mult mai simplu. „Mulţi oameni evită consumul de paste, deoarece ei cred că îngraşă şi le înlocuiesc cu alte alimente mai puţin sănătoase, cum ar fi carnea roşie”, relatează pentru ziarul El Mundo, Lucia Iacovello, şef al Laboratorului de Epidemiologie Nutriţională Moleculară de la Institutul Neuromed.

E mai bine dacă pastele sunt gătite "al dente"

Cel mai important lucru este să se cunoască tipurile de paste şi cum trebuie consumate. Gătitul este, de asemenea, foarte important. De exemplu, pastele "al dente" au un indice glicemic mai mic decât pastele fierte prea mult. Spaghetele au, de asemenea, un indice glicemic mai mic decât pastele scurte, cum ar fi penne, fusili, macaroane etc. Dar cel mai important lucru este să se consume aşa cum se face în dieta mediteraneană: cu suc de roşii, legume şi puţin ulei de măsline.

Studiul, publicat în revista Nutrition and Diabetes, a demonstrat, de asemenea, că persoanele cu diabet zaharat care consumă paste, ca parte a dietei mediteraneene, tind să trăiască mai mult. Deseori, persoanelor care suferă de diabet li se interzice consumul de carbohidraţi, cu toate acestea, Iacovello spune că este necesar să se facă distincţia între diferitele tipuri de carbohidraţi.

„Există glucide complexe, cum ar fi cele prezente în paste sau cereale, şi simple, care se găsesc, de exemplu, în zahăr şi dulciuri. Acestea din urmă trebuie evitate pentru menţinerea unei alimentaţii sănătoase. În mod normal, glucidele complexe din paste, folosite în contextul dietei mediteraneene, adică, respectând varietatea tuturor elementelor (fructe, legume, peşte şi carne albă), sunt benefice", asigură Iacovello.