Pasta de dinţi Colgate Total, ce conţine triclosan, poate fi periculoasă pentru sănătate

Dinti albi şi sănătoşi
Dinti albi şi sănătoşi (Photos.com)

În prezent, putem găsi triclosanul - o substanţă chimică asociată cu creşterea celulelor canceroase, în foarte multe produse cosmetice şi de îngrijire a pielii, precum şi în pasta de dinţi Colgate Total, folosită zilnic de milioane de oameni din întreaga lume. Cu toate acestea, compania Colgate nu vede nicio problemă în folosirea triclosanului pe motiv că, potrivit afirmaţiilor reprezentanţilor ei, pasta de dinţi Colgate Total a fost aprobată spre utilizare în 1997.

În 1997, avizul privind examenul toxicologic folosit de FDA (Food and Drug Administration) pentru aprobarea pastei de dinţi Colgate Total a fost prezentat de însăşi compania Colgate. Într-un raport ulterior, pe cele 35 de pagini este menţionat faptul că triclosanul, folosit în calitate de component antibacterian, poate spori riscul de cancer. Ignorând acest lucru, compania Colgate continuă să insiste că probleme legate de triclosan pot să apară doar când sunt folosite doze mari de preparat.

Introducerea necontrolată a triclosanului în componenţa produselor actuale a determinat o contaminare masivă a organismului uman. În 2003, triclosanul a fost depistat în urina a 75% dintre americani, inclusiv la copii, testaţi la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.

Multe cercetări în domeniu demonstrează faptul că pasta de dinţi Colgate Total cu conţinut de triclosan poate ascunde pericole reale şi creează motive serioase de îngrijorare. În cazul animalelor, acesta poate induce travaliu prematur şi hipoplazie a oaselor. În plus, studiile anterioare au descoperit şi alte efecte adverse ale triclosanului: reducerea fertilităţii la şoareci, scăderea producţiei de spermă la şobolani etc.

În 2010, Uniunea Europeană a interzis folosirea triclosanului în materialele ce vin în contact cu produsele alimentare.

În ciuda tuturor dovezilor existente, producătorul Colgate califică rezultatele obţinute de oamenii de ştiinţă ca fiind irelevante deoarece cercetările au fost efectuate pe animale. În plus, compania susţine că inofensivitatea pastei de dinţi a fost demonstrată în peste 80 de studii clinice desfăşurate pe 19.000 de oameni. Acest lucru este cu siguranţă adevărat. Dar, în cazul în care studiile pe animale demonstrează un asemenea impact distrugător, nu îşi asumă compania Colgate un risc enorm?

În acelaşi context, trebuie să menţionăm că organizaţia FDA a publicat pe site-ul său un anunţ important: rezultatele obţinute în cazul studierii efectelor triclosanului asupra animalelor sunt suficiente pentru a iniţia noi cercetări în această privinţă.

Trebuie să remarcăm că actualmente, comunitatea ştiinţifică îşi revizuieşte atitudinea faţă de multe produse chimice şi, cel mai probabil, triclosanul va cădea de asemenea sub incidenţa acestui val. De aceea, este foarte important ca în materie de sănătate să nu ne bazăm pe spoturile publicitare extrem de persuasive, ci pe poziţia cercurilor medicale sau a altor persoane avizate în domeniu, expusă în literatura de specialitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură