Passport Productions: E o piramidă a corupţiei public-privat! Una dintre cele mai pitoreşti văi din Carpaţi, în pericol

Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

În timp ce de doi ani şi jumătate în România o parte însemnată a populaţiei, societate civilă şi magistraţi se luptă pentru protejarea justiţiei, în România hotărâri judecătoreşti definitive sunt încălcate peste noapte, cu efecte deosebit de grave. Astăzi este vorba despre Valea Râului Taia, una dintre cele mai pitoreşti din Carpaţi, care ar putea să îşi trăiască ultimele clipe, pe de o parte, şi pe de altă parte o piramidă a corupţiei public-privat care nu respectă reguli, legi, hotărâri judecătoreşti sau cetăţeni, scriu jurnaliştii de la Passport Productions.

Într-un articol postat pe Declic se atrage atenţia că încălcarea hotărârii judecătoreşti definitive în cazul râului Taia este parte a infringementului pe microhidrocentrale.

Redăm mai jos materialul:

Valea râului Taia era una dintre cele mai pitoreşti din Carpaţii Româneşti. Dar gaşca de indivizi puşi pe îmbogăţire din certificate "verzi", cunoscută ca "mafia microhidrocentralelor", a pus ochii pe ea. Nu a contat că zona respectivă avea dublu statut de protecţie, de rezervaţie naturală şi de sit Natura 2000.

În anul 2013, Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara a emis o decizie de încadrare strict ilegală, fără evaluarea impactului asupra mediului şi fără evaluare adecvată, şi a început măcelul. Au făcut un drum de acces, au defrişat habitatul prioritar 91E0 (arinişul), au mutilat albia râului şi i-au acoperit cu moloz lunca. Au distrus şi habitatul unei specii prioritare, racul de ponoare, aflată aici la marginea arealului speciei.

Un amplu studiu al specialiştilor din mediul academic, realizat de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, descrie situaţia de pe Taia. [1]

Decizia de încadrare ilegală a fost contestată de societatea civilă de mediu, dar APM HD a răspuns cu minciuni flagrante. Garda Naţională de Mediu s-a deplasat la faţa locului fără să ia nicio măsură. Iar Administraţia Parcului Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina, care trebuia să administreze şi siturile Natura 2000 suprapuse pe parc, a tolerat ecocidul.

Apoi cazul a ajuns în instanţă. În paralel, lucrările ilegale au continuat, valea a fost mutilată şi râul deviat în conductă.

Ca să-şi acopere urmele, autorităţile de mediu au schimbat limitele rezervaţiei Cheile Taia, pe ascuns, fără nicio consultare publică.

În cele din urmă Asociaţia Bankwatch România a câştigat definitiv procesul cu APM Hunedoara şi atât autorizaţia de mediu cât şi decizia de încadrare (care ţinea loc de acord de mediu), au fost anulate. Astfel hidrocentrala a fost închisă şi râul a fost eliberat din ţeavă, revenind pe vechea albie milenară. Natura a început să-şi vindece rănile, dar legea nu a fost aplicată. Fiind vorba de construcţii ilegale, în plină natură, trebuia să se aplice legislaţia comunitară privind daunele de mediu (transpusă prin OUG 68/2007), construcţiile trebuiau demolate iar suprafeţele aduse la starea iniţială (pe cât posibil).

În schimb, iată că se întâmplă opusul. APM Hundoara încalcă Decizia 3663/2018 a Curţii de Apel Alba Iulia şi declanşează procedura ilegală de emitere a unei noi autorizaţii de mediu.

Este unul dintre cele mai grave abuzuri din ultimii ani! Pentru ca un titular de proiect să poată solicita o autorizaţie de mediu, trebuie mai întâi să aibă un acord de mediu. Ori proiectul MHC de pe Taia nu are un acord de mediu. Decizia de încadrare care ţinea loc de acord de mediu a fost anulată de instanţă. Mai mult, hotărârea Tribunalului Hunedoara menţiona clar că: "faţă de localizarea proiectului şi faţă de dispoziţiile legale incidente cauzei sus prezentate nici nu era posibilă efectuarea de investiţii sub forma construirii de microhidrocentrale". Iar Curtea de Apel a menţinut decizia primei instanţe.

Este o ignorare ostentativă a deciziei judecătoreşti de către autoritătile de mediu. Şi nu pe orice caz, ci pe un caz pentru care avem acum deschisă procedura de infringement! Deci este şi o sfidare a Justiţiei, şi o sfidare a Comisiei Europene.

Nu putem tolera ca atât de puţinele şi grelele victorii în instanţă ale societăţii civile de mediu româneşti să fie încălcate ostentativ. Dacă toleram acest caz, înseamna că nici nu mai are sens să luptăm în instanţă pentru natură. Şi, având autorităţi de mediu complet denaturate, Justiţia era singura şansă pentru natură.

Abuzurile nu se opresc la mutilarea patrimoniului natural, la încălcarea legislaţiei de mediu. Firma Hidro Clear S.R.L. a câştigat cu siguranţă o avere din certificate verzi, plătite de noi toţi, în cei trei ani şi jumătate de funcţionare ilegală a hidrocentralei. Este vorba de un ajutor de stat acordat ilegal, pentru o hidrocentrală care a funcţionat ilegal. Trebuia să se facă toate demersurile necesare ca aceşti bani, furaţi din buzunarele noastre, să fie returnaţi.

APM Hunedoara a postat pe site un bilanţ de mediu de un fals grotesc. [2]

În acesta scrie că: "Nu va fi afectat numeric şi structural ihtiofauna râului Taia".

Adică se reduce habitatul acvatic la o zecime, iar numărul peştilor din acest habitat rămâne constant. Este ca şi cum ai defrişa 90% dintr-o pădure şi ai declara că numărul copacilor rămâne acelaşi.

Pe procedura de autorizare declanşată ilegal, APM Hunedora organizează miercuri, 12 iunie, la ora 15, la Casa de Cultură din Petrila, un simulacru de dezbatere publică, ca să bage râul înapoi în ţeavă. Dacă mai sunt, în Valea Jiului sau în judeţul Hunedoara, pescari sau iubitori de natură în general, care nu mai vor să stea cu mâinile-n sân, îi invităm să vină la dezbatere şi să-şi exprime opoziţia faţă de încălcarea deciziei judecătoreşti, faţă de secarea râului în arie protejată.

Note:

[1] "Monitorizare ihtiofauna, amfibieni şi nevertebrate acvatice pe râul Taia, Hunedoara" - Universitatea Al. Ioan Cuza, Iaşi, 2014

[2] Bilanţ de mediu SC HidroClear srl– microhidrocentrala situatăpe râul Taia - APM Hunedoara

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne