Paşaportul sirian folosit de unul dintre teroriştii din Paris ridică mari semne de întrebare

Poliţia franceză a încercat să clarifice dacă un paşaport folosit de unul dintre sinucigaşii cu bombă din Paris a fost furat de la un soldat sirian mort. Ministrul german de Interne a sugerat că a fost un complot pentru a încrimina refugiaţii.
Poliţişti francezi păzesc intrarea principală a sălii de concerte Bataclan din Paris, 16 noiembrie 2015.
Poliţişti francezi păzesc intrarea principală a sălii de concerte Bataclan din Paris, 16 noiembrie 2015. (Jeff J. Mitchell/Getty Images)

Au început să planeze dubii asupra unui paşaport sirian descoperit lângă corpul unuia dintre sinucigaşii cu bombă implicaţi în atacurile din Paris. În acelaşi timp, poliţia franceză a publicat o fotografie în speranţa că persoana ar putea fi identificată.

Paşaportul a fost găsit în apropierea unui bărbat care a detonant explozibilii avuţi asupra sa în apropierea stadionului de fotbal Stade de France din Paris.

Paşaportul este pe numele lui Ahmad Al Mohammad din Idlib, Siria, cu anul naşterii 1990. Dar surse apropiate de investigaţie au declarat agenţiei de ştiri franceze AFP că, deşi amprentele sinucigaşului cu bombă se potrivesc cu cele ale unui bărbat care a fost înregistrat ca refugiat în Grecia în luna octombrie, Ahmad Al Mohammad ar putea de asemenea să fie un soldat mort din armata preşedintelui sirian Bashar al-Assad ale cărui documente au fost furate.

Investigatorii au declarat că autenticitatea paşaportului trebuie să fie verificată.

Din Grecia la Paris

Oficialii în domeniul securităţii au reuşit să descopere traseul de bază al sinucigaşului cu bombă: el a sosit în Grecia la începutul lunii octombrie şi a primit un permis de şedere pe termen scurt, care nu i-a permis să se deplaseze în afara oraşului Corinth. În ciuda acestui lucru, el a ajuns până în Croaţia în câteva zile, conform Deutsche Welle.

În 8 octombrie, el s-a înregistrat în tabăra de refugiaţi Opatovac. Poliţia croată a declarat că este aproape sigură că de acolo el s-a îndreptat spre Ungaria şi apoi Austria.

Ministrul austriac de interne Karl-Heinz Grundboeck a obiectat puternic la sugestia că teroristul ar fi călătorit liber prin Austria, respingând de asemenea rapoartele Reuters care au susţinut că un anumit număr de refugiaţi au fost lăsaţi să treacă din Ungaria în Austria fără să le fie verificate documentele.

Grundboeck a respins acele declaraţii ca fiind speculaţii şi ipoteze.

Berlin: Teroristul a întins o cursă refugiaţilor

Omologul german al lui Grundboeck, Thomas de Maiziere, a avertizat publicul să nu tragă concluzii pripite în privinţa refugiaţilor, susţinând că este posibil ca atacatorii din Paris să fi plantat documentul tocmai pentru a genera suspiciuni în rândul europenilor în privinţa refugiaţilor care au fugit de ororile comise de Statul Islamic în Siria şi Irak.

De Maiziere a declarat presei în Berlin că i se pare neobişnuit faptul că o astfel de persoană a fost înregistrată cu exactitate în Grecia, Serbia şi Croaţia, adăugând că este foarte probabil ca bărbatul să fi lăsat în mod intenţionat aceste urme.

În timp ce investigatorii continuă să depună eforturi pentru a afla adevărata identitate a sinucigaşului cu bombă, un oficial al poliţiei croate a declarat pentru Reuters că forţele de ordine vor lucra din greu pentru a determina dacă teroristul a călătorit singur sau împreună cu altcineva şi, dacă este aşa, să determine identitatea lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe