PAS vine cu un proiect de lege menit să demonopolizeze mass media din R. Moldova

Partidul condus de Maia Sandu, în colaborare cu deputatul PLDM, Grigore Cobzac au înaintat spre discuţii Parlamentului un proiect de lege care are drept scop demonopolizarea presei din Moldova. La etapa actuală, circa 90 % din mass-media este concentrată în mâinile a doi actori politici, afirmă aceştia.
Secretarul General PAS, Igor Grosu, deputatul PLDM, Grigore Cobzac şi juristul Sergiu Litvinenco
Secretarul General PAS, Igor Grosu, deputatul PLDM, Grigore Cobzac şi juristul Sergiu Litvinenco (unpaspentru.md)

Partidul Acţiune şi Solidaritate, în colaborare cu deputatul Grigore Cobzac, a elaborat şi înregistrat în Parlamentul Republicii Moldova un proiect de lege care are drept scop demonopolizarea mass-mediei din Republica Moldova. Anunţul a fost făcut miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă cu participarea deputatului Grigore Cobzac, a Secretarului General al PAS, Igor Grosu, şi a juristului Sergiu Litvinenco.

Potrivit unui comunicat transmis redacţiei, proiectul de lege vizează modificarea a 5 acte legislative şi stabileşte modalitatea de intrare în vigoare a respectivei legi. „Astfel, se propune modificarea Codului audiovizualului prin introducerea interdicţiei ca o persoană fizică sau juridică să deţină pachetul majoritar la mai mult de 2 radiodifuzori, dintre care unul de televiziune şi unul de radio. În privinţa demnitarilor de stat şi a persoanelor care ocupă funcţii de conducere în partide, proiectul prevede limitarea cotei acestora la cel mult 20 % din acţiunile unui radiodifuzor”, se arată în comunicat.

În context, acest proiect de lege îşi propune:

- să îmbunătăţească şi să echilibreze funcţionarea Fondului de susţinere a radiodifuzorilor;

- să fortifice monitorizarea pieţei mass-media de către organele de control;

- să modifice şi să completeze articolului 66 din Codul audiovizualului prin care, de fapt, se tergiversează demonopolizarea presei în Republica Moldova (lege votată de Partidul Democrat împreună cu Partidul Socialiştilor şi care i-a permis Preşedintelui Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, să deţină în continuare toate posturile sale de televiziune şi radio);

- să completeze Legea cu privire la publicitate prin introducerea interdicţiei pentru companiile în care statul deţine pachetul majoritar de acţiuni să cumpere publicitate, alta decât cea socială, la televiziunile demnitarilor de stat şi politicienilor.

„Cu toţii cunoaştem că la etapa actuală, circa 90 % din mass-media este concentrată în mâinile a doi actori politici, care mimează puterea şi opoziţia, dar în realitate sunt ambii la guvernare, este vorba despre Vlad Plahotniuc, Preşedintele Partidului Democrat, care la moment deţine şase televiziuni şi câteva posturi de radio şi partenerul său, Igor Dodon care are, la rândul său, trei televiziuni. Aceşti doi jucători care au monopolizat piaţa mass media zilnic ne servesc manipulare, minciună, încearcă să ne explice cât de bine trăim noi în această ţară şi cât de buni şi frumoşi sunt ei împreună cu partidele lor”, a declarat în cadrul conferinţei, secretarul General al PAS, Igor Grosu.

La rândul său, deputatul Grigore Cobzac menţionează că elaborarea şi înregistrarea acestui proiect de lege este rezultatul mai multor discuţii şi constatări pe care le-a făcut pe parcursul ultimelor luni, inclusiv în urma vizitei în Parlamentul European, în cadrul căreia a informat mai mulţi europarlamentari despre concentrarea mass-mediei din ţara noastră şi subminarea, din această cauză, a pluralismului şi diversităţii surselor de informare a cetăţenilor.

Proiectul va fi supus în timpul apropiat dezbaterilor publice cu societatea civilă şi reprezentanţi mass-media conform prevederilor legale în materie de transparenţă decizională, astfel încât, odată adoptat, să contribuie la rezolvarea problemei monopolizării mass-media de către actorii politici. PAS consideră că doar o presă liberă şi echidistantă poate asigura dezvoltarea şi consolidarea unei societăţi cu adevărat democratice şi informate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe