PAS: Timp de un an şi jumătate PD a colectat ilegal peste 47 milioane lei

PAS solicită partenerilor de dezvoltare care acordă asistenţă tehnică Comisiei Electorale Centrale să determine CEC să se opună corupţiei din sistemul de finanţare a partidelor politice, întrucât anume CEC este instituţia care poate determina PD să transfere cele peste 47 milioane lei acumulate ilegal, în bugetul de stat.
Igor Grosu, secretarul general al Partidului Acţiune şi Solidaritate
Igor Grosu, secretarul general al Partidului Acţiune şi Solidaritate (Captură Foto / privesc.eu)

Partidul Democrat din Republica Moldova, în frunte cu Vlad Plahotniuc continuă să sfideze norma legală şi cetăţenii, cu buna ştiinţă a Comisiei Electorale Centrale, a constatat Partidul Acţiune şi Solidaritate. Potrivit secretarului general PAS, Igor Grosu, la un an şi jumătate de la implementarea noului sistem de finanţare a partidelor politice, democraţii au colectat ilegal peste 47 milioane lei.

„Conform rapoartelor financiare prezentate de partidele politice pentru anul 2016, Partidul Democrat a fost campion la colectarea ilegală în numerar a peste 29 milioane lei, bani care conform legislaţiei în vigoare trebuiau să fie transferaţi la bugetul de stat.

Din păcate, seria ilegalităţilor din partea PD au continuat şi în 2017. La data de 15 iulie, conform legii, toate partidele politice au prezentat rapoartele financiare pentru prima jumătate a anului 2017. Constatăm cu regret sfidarea în continuare de către PD a normei legale care de data aceasta, conform estimărilor noastre preliminare, PD a colectat alte peste 18 milioane. În consecinţă, la un an şi jumătate de la implementarea noului sistem de finanţare a partidelor politice, PD a colectat ilegal peste 47 milioane lei”, a declarat Igor Grosu în cadrul unei conferinţe de presă.

Secretarul general al Partidului Acţiune şi Solidaritate a ţinut să precizeze că din banii colectaţi ilegal de către Partidul Democrat, care în condiţiile supremaţiei legii ar fi trebuit să fie viraţi la bugetul de stat, ajung să fie „finanţate campaniile de dezinformare şi manipulare a societăţii, plătite călătoriile de lux peste hotare ale lui Plahotniuc şi achitate companiile de lobby din Occident, care au menirea să corupă politicieni occidentali în favoarea lui Plahotniuc”.

În aceste condiţii, PAS a solicitat deseori Comisiei Electorale Centrale (CEC) să înceteze să se eschiveze de la obligaţiile sale legale şi să aplice toate instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru a determina Partidul Democrat să respecte legislaţia privind finanţarea partidelor politice, să ceară democraţilor să transfere cele peste 47 milioane lei în bugetul de stat, iar dacă nu se conformează, să sisteze finanţarea din resurse bugetare a Partidului Democrat.

„Cu aceşti bani noi am putea, ca stat, dubla pensia medie pentru 40 mii pensionari”, a subliniat Grosu, adăugând că „la fiecare 4 lei colectaţi ilegal de PD, CEC a mai dat democraţilor încă un leu de la bugetul de stat. Astfel, PD care fură şi se finanţează ilegal a mai şi primit banii cetăţenilo, încă peste 11 milioane lei din partea CEC”.

Juristul PAS, Sergiu Litvinenco a menţionat că totul a început în anul 2015 când CEC a aprobat regulamentul cu privire la finanţarea partidelor politice, în care a introdus punctul 32, stabilind că nimeni nu poate dona cash mai mult decât un salariu mediu pe economie (aproximativ 1800 lei – n.r.). „În condiţiile în care cineva donează o sumă care depăşeşte acest plafon, suma respectivă se varsă la bugetul de stat”, a punctat Litvinenco.

Astfel, PAS a lansat o nouă solicitare către toţi partenerii de dezvoltare care acordă asistenţă tehnică CEC „să folosească toate pârghiile aflate la dispoziţie pentru a determina CEC să se opună cu adevărat corupţiei din sistemul de finanţare a partidelor politice”.

În replică, vicepreşedintele democrat, Sergiu Sîrbu a scris pe pagina sa de Facebook că PAS ar încălca legislaţia privind finanţarea partidelor, pe cât PD ar fi „unicul partid care raportează până la ultimul bănuţ în strictă conformitate cu legea”.