PAS propune trei iniţiative legislative care ar putea veni în ajutorul cetăţenilor şi agenţilor economici

Specificând că nu se grăbesc să înregistreze acest proiect, PAS propune Guvernului să-l preia şi să-l adopte pentru a economisi timp preţios.
Partidul Acţiune şi Solidaritate din R. Moldova
Partidul Acţiune şi Solidaritate din R. Moldova (facebook.com/PAS)

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a prezentat la sfârşitul săptămânii trecute trei iniţiative legislative care vin în ajutorul oamenilor şi agenţilor economici care au nevoie de mijloace financiare pentru a supravieţui în timpul crizei: amânarea plăţii ratelor, dobânzilor şi comisioanelor aferente creditelor contractate de la instituţiile de micro-finanţare pentru oameni aflaţi în dificultate; crearea unui fond de garantare a creditelor contractate de întreprinderile mici şi mijlocii şi subvenţionarea parţială a salariilor celor care au rămas temporar fără loc de muncă.

Potrivit ministrului Finanţelor în Guvernul Sandu, Natalia Gavriliţa, măsurile anunţate până acum de Guvern avantajează clar companiile mari sau care au activitate, însă mai puţin întreprinderile mici aflate într-o situaţie mult mai complicată.

„Ceea ce a făcut Guvernul nu este suficient şi riscă să genereze falimentări în lanţ şi pierderea locurilor de muncă. Auzim că nu sunt bani, dar am văzut rectificarea bugetului. Acest buget arată a buget obişnuit, care nu recunoaşte profunzimea acestei crize şi nu propune soluţii pentru familii şi agenţi economici.

Auzim că nu sunt bani, dar în acelaşi timp pentru infrastructura drumurilor sunt incluse 8 miliarde de lei. Mai mult decât atât, am văzut păstrarea unor programe care sunt strigătoare la cer în aceste timpuri de criză. Chiar acum avem nevoie de procurarea echipamentelor costisitoare pentru organele de drept, nu mai spun de covoare, maşini?”, a declarat Natalia Gavriliţa în cadrul unei conferinţe de presă.

Deputatul PAS Dan Perciun a prezentat proiectul de lege prin care instituţiile de microfinanţare să permită cetăţenilor aflaţi în dificultate financiară din cauza pandemiei să amâne plata ratelor, dobânzilor şi comisioanelor aferente creditelor contractate cu până la 6 luni de zile. Un astfel de mecanism este prezent în România şi în multe alte ţări europene.

„Ştim că multă lume, în această perioadă dificilă, se confruntă cu neajunsuri financiare. Se închid întreprinderile, oamenii sunt impuşi să iasă în şomaj tehnic sau să-şi ia concedii forţate. Mulţi, pe lângă faptul că şi-au pierdut sursa de venit, au de plătit şi credite scumpe la companiile de microfinanţare. Comisioanele şi penalităţile sunt mari, iar oamenii au de făcut alegeri dificile între a-şi achita ratele sau a-şi procura minimul necesar pentru existenţă. Cetăţenii trebuie protejaţi, nu abandonaţi în faţa datoriilor către aceste companii”, a specificat Perciun.

La rândul său, deputatul PAS Radu Marian a prezentat două proiecte de lege care se referă la subvenţionarea şomajului tehnic în proporţie de 75% pentru cei disponibilizaţi temporar şi crearea unui Fond de garantare în valoare de 2 miliarde de lei (1% din PIB) a creditelor contractate de întreprinderile mici şi mijlocii.

Aceste două proiecte de lege conţin prevederi care vor avantaja întreprinderile aflate în cea mai mare dificultate, anume cele care şi-au sistat parţial sau total activitatea şi care nu deţin mijloace economice să plătească salariile angajaţilor sau să facă operaţiuni elementare.

„Noi nu vom înregistra deocamdată aceste două proiecte de lege! În schimb, invităm autorităţile, în special ministerul Economiei şi Finanţelor, să preia proiectul nostru, să-l ajusteze şi să-l prezinte ca o iniţiativă legislativă a Guvernului. Asta va permite să salvăm timp foarte preţios, pentru că procedura de adoptare va fi mai simplă. Facem acest gest de bunăvoinţă pentru că noi vrem ca Guvernul să ia cele mai bune decizii, să oferim abordarea noastră, soluţiile noastre, în speranţa ca acesta din urmă va fi mai constructiv”, a conchis parlamentarul de la Chişinău.